Hlavní obsah

Ve Vídni demonstrovaly desetitisíce odpůrců protiepidemických opatření

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vídeň

V centru Vídně se na ohlášené demonstraci sešly desetitisíce odpůrců protiepidemických opatření, které svolala opoziční pravicově populistická Svobodná strana Rakouska (FPÖ). Atmosféra byla podle rakouských médií vyostřená a došlo i na potyčky s policií. Nejméně deset lidí bylo zatčeno.

Foto: Florian Schroetter, ČTK/AP

Protestu se podle policie účastnilo asi 38 tisíc lidí.

Článek

Jen dva dny před začátkem celostátní uzávěry na náměstí Hrdinů poblíž Hofburgu a v jeho okolí protestovalo bezmála 40 000 lidí, informovala agentura APA.

Úřady původně počítaly s tím, že se do protestu zapojí asi 15 000 lidí. Mnohem vyšší účast nejspíš souvisí s pátečním oznámením vlády, která se rozhodla razantně zpřísnit opatření v boji s pandemií. Od pondělí v zemi začne nejméně desetidenní celostátní uzávěra a chystá se i povinné očkování proti covidu-19.

Rakousko zakázalo vstup turistům

Koronavirus

Podle pořadatelů do centra metropole dorazilo až 100 000 lidí, policejní odhady hovoří o 38 000 protestujících. Na bezpečnost a dodržování aktuálních protipandemických pravidel dohlíželo na 1300 strážců zákona.

Okolí Hofburgu a část okružní třídy (Ringstrasse) až k budově opery byly kvůli manifestaci uzavřené. Na místo proudily už od dopoledne davy lidí, kteří o sobě dávali hlasitě vědět s bubny, píšťalkami a skandováním. Stovky demonstrantů přijely do Vídně autobusy či vlaky z jiných spolkových zemí i ze zahraničí. Vídeňská radnice obyvatele varovala, aby se do centra města raději nevydávali.

Násilí jen výjimečně

Protest proběhl až na výjimky bez násilností. Někteří demonstranti zapalovali pyrotechniku a házeli na policisty láhve a plechovky. Při potyčkách policisté použili pepřový sprej, uvedla APA.

Foto: Florian Schroetter, ČTK/AP

Protesty se obešly až na výjimky bez násilí, někteří účastníci však používali pyrotechniku.

Ministr vnitra Karl Nehammer řekl, že útoky na policisty jsou „zcela nepřijatelné" a poděkoval pořádkovým složkám. „Při náročném zásahu se zachovaly profesionálně a dokázaly zajistit bezpečnost,“ řekl. Policie kontrolovala i dodržování protiepidemických pravidel, která ukládají, že účastníci protestů o více než 50 lidech musejí mít nasazené respirátory.

Žluté hvězdy? Nevkusné!

Podle agentury APA se účastníci demonstrace předem mobilizovali skrze sociální síť Telegram a policie měla informace, že dorazí i pravicoví extremisté. Do protestu se zapojili mimo jiné příznivci nově založené strany skeptiků vůči očkování MFG (Lidé, Svoboda, Základní práva) či xenofobního Identitárního hnutí Rakouska (IBÖ). Bezpečnostní síly se připravovaly i na možné útoky proti vládním úřadům, sídlům médií a nemocnicím, proto byla posílena jejich ostraha.

Pod hrozbou odnětí svobody. V Rakousku bude očkování proti covidu povinné

Zahraniční

Na demonstraci dorazily stovky lidí s vlajkami a se symboly rakouské orlice na oblečení. Někteří aktivisté měli na sobě žluté hvězdy s nápisem „neočkovaný“, na plakátech a transparentech byla například hesla „Tak to v roce 1938 začalo“, „Konec fašistické diktatury“ nebo „Schallenberg=Mengele“.

Používání symbolů a asociací spojených s nacistickým režimem ministr Nehammer odsoudil. „Není to jen nevkusné, ale bagatelizuje to i zločiny nacistů a uráží miliony obětí jejich diktatury a jejich blízké,“ řekl.

Foto: Florian Schroetter, ČTK/AP

Do ulic Vídně vyšly desítky tisíc protestujících, odmítaly protikoronavirová opatření vlády.

Rakousko v pátek rozhodlo o celostátní uzávěře, která začne v pondělí, a navíc nařídilo povinné očkování proti covidu-19 pro všechny obyvatele. V zemi už týden platí přísné restrikce pro lidi bez očkování proti covidu-19, podle vlády ale ke zpomalení šíření nákazy nestačí, a proto přistoupila k tvrdším opatřením.

V pátek Rakousko ohlásilo rekordních téměř 16 000 nových případů infekce za den, dnes přibylo 15 297 nakažených. Na jednotkách intenzivní péče leží 524 covidových pacientů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám