Hlavní obsah

Švýcarsko začalo uznávat test na protilátky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bern

Švýcarsko od úterý uznává test na protilátky jako důkaz o bezinfekčnosti. Pokud bude v těle testovaného dostatečný počet protilátek, bude mu poskytnut certifikát prokazující bezinfekčnost. Ten bude platný po dobu 90 dnů.

Foto: Profimedia.cz

Švýcarsko bude uznávat protilátky jako důkaz o bezinfekčnosti.

Článek

Test na protilátky musí splňovat standardy Světové zdravotnické organizace (WHO) a nebude bezplatný. Testovaná osoba si jej bude muset uhradit sama. Cena se pohybuje kolem 70 franků, což odpovídá přibližně 1700 korunám. Za takovou sumu je v Česku možné nechat se otestovat PCR testem.

Švýcarsko se rozhodlo následovat příkladu Rakouska, které zatím jako jediné v rámci Evropské unie protilátky uznávalo. Protože dosud není jasné, jak dlouho imunita díky protilátkám trvá, bude certifikát platný po dobu 90 dnů.

I když máte protilátky proti covidu, jděte se očkovat, radí odborníci

Domácí

Uznávání testu na protilátky jako důkaz o bezinfekčnosti se řešilo také v Česku. Na ministerstvu zdravotnictví o tématu jednali odborníci, na uznávání protilátek se ale neshodli.

Na začátku října ministr Adam Vojtěch (za ANO) uvedl, že si jeho resort nechává vypracovat studii Preval II, která by měla být hotová do dvou měsíců. Jejím cílem je zjistit reálnou situaci okolo přítomnosti protilátek a buněčné imunity proti koronaviru v Česku.

Anketa

Mělo by testy na protilátky jako potvrzení bezinfekčnosti uznávat i Česko?
Ano
86 %
Ne
14 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 21595 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám