Hlavní obsah

Válek: Přeočkování proti covidu bude zdarma

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přeočkování proti covidu-19 bude nejméně letos na podzim hrazeno ze zdravotního pojištění. Ideální doba pro posilující dávku je konec srpna až polovina října. V úterý to řekl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).

Foto: Stringer, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Očkování musí začít koncem srpna nebo začátkem září, protože hladina protilátek trvá měsíce. Pokud jsou rizikové konec října až únor, tak je potřeba, aby rizikové skupiny byly naočkované někdy od konce srpna do poloviny října,“ řekl. Podle něj se počítá i se znovuotevřením některých velkých očkovacích míst bez registrace.

Přeočkování je podle něj důležité hlavně pro chronicky nemocné a lidi nad 55 let. Nejméně tento podzim bude bezplatné pro všechny. Válek by rád, aby bylo i do budoucna. „Protože je součástí prevence, tak bych rád, aby jakékoliv očkování bylo bezplatné,“ dodal. Jedná se podle něj i o tom, že by z veřejného zdravotního pojištění bylo hrazeno každoroční očkování proti chřipce, které mají zdarma jen senioři.

Koncem léta na třetí či čtvrtou dávku proti covidu

Koronavirus

Ministr dodal, že očkování proti covidu bude dobrovolné. „Žádné lockdowny, žádné zavírání, žádné očkování, abych mohl na pivo,“ doplnil.

Reklama

Výběr článků

Načítám