Hlavní obsah

Vakcínu proti omikronu klinicky testuje i Moderna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S klinickými testy nové verze vakcíny zaměřené proti covidové variantě omikron začala i společnost Moderna. Oznámení přišlo krátce poté, co zahájení obdobné studie počátkem týdne oznámily firmy Pfizer a BioNTech.

Foto: David W Cerny, Reuters

Vakcíny od Moderny a Pfizeru/BioNTechu v Říčanech

Článek

První dobrovolník dostal speciální dávku Moderny proti omikronu ve středu, celkem se v této fázi bude testovat 600 dospělých účastníků. Ti budou pro lepší posouzení bezpečnosti a snášenlivosti vakcíny rozděleni do dvou skupin – v první budou ti, kteří dostali pouze dvě dávky Moderny, v té druhé pak ti, kteří navíc dostali i posilující dávku.

EMA dala zelenou léku proti covidu paxlovid

Koronavirus

Moderna také zveřejnila údaje o účinnosti nyní používané 50mikrogramové posilovací dávky proti omikronu. Vyplývá z nich, že šest měsíců po třetí injekci protilátky schopné zasáhnout omikron v těle zůstávají, jejich hladina však klesá. Pokles je za půl roku více než šestinásobný v případě omikronu, zatímco u původní verze koronaviru je o něco více než dvojnásobný.

„Vzhledem k dlouhodobé hrozbě imunitního úniku omikronu pokračujeme v práci na vakcíně proti této variantě,“ řekl generální ředitel Moderny Stéphane Bancel.

Reklama

Výběr článků

Načítám