Hlavní obsah

Vakcínu Pfizeru půjde skladovat v běžné teplotě měsíc

Skladování vakcín proti covidu-19 od firem Pfizer/BioNTech používaných zeměmi Evropské unie bude výrazně snazší. Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) doporučila prodloužit dobu, po kterou lze preparát uchovávat v běžné chladničce, na jeden měsíc. Dosud byla nejvyšší doporučená doba pro skladování vakcíny při teplotě od dvou do osmi stupňů Celsia pět dní.

Foto: Denis Balibouse, Reuters

Vakcíny od Pfizeru/BioNTechu

Článek

Očkovací látka vyráběná americkou a německou společností je v unijních zemích nejpoužívanější vakcínou. Evropský blok letos počítá se 600 miliony nakoupených dávek, na něž by do roku 2023 mělo navázat dalších až 1,8 miliardy.

Maďar dostal u praktika omylem najednou šest dávek vakcíny Pfizer

Evropa

Proti některým dalším vakcínám však má nevýhodu v náročném skladování. Během distribuce se přechovává v teplotách pod minus 70 stupni, poté ji až dosud bylo možno nejvýše pět dní skladovat v běžnějších podmínkách. EMA na základě nového hodnocení dat dodaných distributorem vakcíny prodloužila tuto dobu na 31 dní, aniž by se látka znehodnotila.

Odložení druhé dávky Pfizeru vytváří víc protilátek, ukázala studie

Koronavirus

„Větší flexibilita ve skladování vakcíny a v nakládání s ní bude mít zřejmě významný dopad na plánování a logistiku dalšího očkování v členských zemích EU,“ uvedla agentura v tiskové zprávě. Dodala, že je ve stálém kontaktu s distributory všech vakcín ve snaze co nejvíce zefektivnit očkování v unijních zemích.

Reklama

Výběr článků

Načítám