Hlavní obsah

Maďar dostal u praktika omylem najednou šest dávek vakcíny Pfizer

– Szombathely

László Szakács (69) z maďarského města Szombathely na západě země dostal u svého praktického lékaře omylem šest dávek vakcíny Pfizer najednou. „Lékař mi před očkováním řekl, že Pfizer ještě nepoužíval a pravděpodobně proto omylem natáhl do injekční stříkačky mnohem větší dávku vakcíny,“ řekl Szakács webu vaol.hu.

Foto: Alessia Cocca, Reuters

Lahvička s dávkami vakcíny od Pfizeru/BioNTechu

Článek

V Maďarsku totiž očkují i praktičtí lékaři a v zemi se používají kromě vakcín registrovaných v Evropské unii, také čínské a ruské vakcíny. „Lékař zjistil, že mi dal příliš velkou dávku, když přišli do ordinace další objednaní pacienti a on už pro ně neměl vakcínu,“ dodal Szakács.

Pro jistotu si ho nechali jeden den v nemocnici na pozorování, ale kromě mírně zvýšené teploty, vysokého tlaku a bolesti hlavy neměl vážnější zdravotní problémy. „V nemocnici to brali s humorem a řekli mi, že jsem chráněný proti covid-19 na pět až šest let,“ řekl Szakács.

V Česku bydlí a platí daně, přesto Němec nemá na vakcínu nárok

Domácí

Podobný případ se stal před časem v Itálii, kde dostala 23letá žena rovněž šestinásobnou dávku Pfizeru. V jedné ampulce Pfizeru je totiž šest dávek vakcíny.

V Maďarsku zaznamenali podle sobotních dat 1039 nových případů nákazy koronavirem SARS-CoV-2 a zemřelo 73 lidí. V nemocnicích je 2453 pacientů s covidem, z nichž je 308 napojeno na umělou plicní ventilaci.

Od začátku pandemie bylo v zemi pozitivně testovaných 797 429 lidí a celkem zemřelo 29 114 lidí. V desetimilionové zemi už bylo očkováno první dávkou 4 554 679 osob a 2 656 671 osob také druhou dávkou.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám