Hlavní obsah

Vakcínu dostanou dřív i dobrovolní hasiči, ale ne všichni

Právo, jkk

Mezi prioritní skupiny lidí, které dostanou přednostně vakcínu proti nemoci covid-19, patří i 25 tisíc dobrovolných hasičů. To, aby byli co nejdříve naočkováni všichni dobrovolníci, podporují jejich profesionální kolegové.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Dobrovolní hasiči. Ilustrační foto

Článek

Podle dokumentu ministerstva zdravotnictví o prioritních skupinách spadá část dobrovolných hasičů do kategorie I. B a počítá se pro ně s 25 tisíci dávek.

Jde především o tu část z více než 63 tisíc členů jednotek sboru dobrovolných hasičů (JSDH) v Česku, která vyjíždí pomáhat profesionálním hasičům i mimo svoji obec. Jsou neustále v pohotovosti, za což berou i odměnu.

Dobrovolníci patří mezi ohrožené skupiny
Rudolf Kramář, mluvčí hasičů

Jde o jiné jednotky, než jsou zájmové spolky známé z venkova (SDH), které pořádají hasičské plesy. Ty sdružují skoro 400 tisíc lidí a věnují se zejména požárnímu sportu.

„JSDH jsou důležitým pilířem požární ochrany a patří mezi ohrožené skupiny, protože se pravidelně účastní výjezdů,“ řekl Právu mluvčí Generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru (HZS) Rudolf Kramář.

„Když byly některé stanice loni na jaře a na podzim z důvodu karantény zavřené, tak některé tyto jednotky (s označením JPO II) držely stráž a vyrážely k zásahům místo profesionálů,“ doplnil.

Na řadě s očkováním jsou hasiči a policisté

Domácí

Loni se tito dobrovolníci podíleli na třetině ze 144 tisíc zásahů profesionálních hasičů. I proto se Kramář vymezuje proti zažité stereotypní představě dobrovolných hasičů jako tělnatých postarších mužů, kteří se na vesnicích scházejí hlavně u piva.

Mnohde se na ně spoléhá

„Jsou místa v odlehlejších místech republiky, třeba v pohraničí, kde se počítá s tím, že vzhledem k dojezdové vzdálenosti tam jako první budou právě dobrovolní hasiči,“ připomíná mluvčí. A často i profesionálové ve svém volnu působí v jednotkách sboru dobrovolných hasičů.

O očkování dobrovolných hasičů mluvil generální ředitel HZS ČR Drahoslav Ryba i na jednání Ústředního krizového štábu. „Absolutně respektujeme očkovací strategii ministerstva zdravotnictví. Víme, že vakcín je málo. Jen dáváme najevo, že jsou jedni z nás a je důležité, aby se na ně při očkování nezapomnělo,“ uvedl Kramář.

Nahlaste, kolik chcete testů, vyzvalo MŠMT ředitele. K očkování se přihlásilo 70 procent učitelů

Věda a školy

V současnosti je zmíněných 25 tisíc dobrovolných hasičů zahrnuto do stejné kategorie, jako například lidé od 65 do 69 let, policisté, profesionální hasiči či příslušníci vězeňské služby.

Přednost v očkování má ale jen část z nich, vakcíny už průběžně dostávají třeba policisté a profesionální hasiči, dále zdravotníci a zaměstnanci škol a v úterý se začali o přednostní očkování hlásit zaměstnanci takzvané superkritické infrastruktury. Aktuálně je očkování umožněno lidem nad 70 let, od příštího týdne pak mají přibýt lidé nad 65 let.

Přesto se i někteří dobrovolní hasiči už dočkali přednostního očkování. Na začátku března napsal server Seznam Zprávy, že vakcínu dostali například dobrovolníci z pražských Lysolají a Suchdola.

Doba mezi první a druhou dávkou Pfizeru a Moderny se prodlužuje na 42 dnů

Domácí

Postup očkování se totiž liší region od regionu. „V době, kdy máme být všichni doma, tak jsou to ti, co se starají o naše bezpečí. Proto je absolutně správné, že se nám je postupně daří ze zbytkových vakcín očkovat,“ vysvětlil tehdy pro ČTK náměstek pražského primátora Petr Hlubuček (STAN).

Údaje o tom, kolik dobrovolných hasičů už mohlo dostat vakcínu, generální ředitelství HZS nemá. Někde už nicméně vznikly seznamy dobrovolníků, kteří by se očkovat nechali. „Nás nedávno profesionálové vyzvali, abychom jim dodali seznam pro očkování. Zatím ale žádný termín nemáme,“ řekl Právu dobrovolný hasič z Břeclavi.

Reklama

Výběr článků

Načítám