Hlavní obsah

Vakcína Sanofi a GSK nabírá nečekané zpoždění

Právo, DPA, BBC, nek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Experimentální vakcína proti koronaviru, kterou vyvíjí francouzská farmaceutická společnost Sanofi ve spolupráci se svým britským partnerem GlaxoSmithKline (GSK), bude mít zpoždění. Musí projít dalším testováním, protože dosavadní klinické studie prokázaly nedostatečnou imunitní odezvu u starých lidí.

Foto: Charles Platiau, Reuters

Logo na sídle firmy Sanofi

Článek

Potenciální nasazení této očkovací látky tak bylo odloženo až na poslední čtvrtletí 2021.

„Velmi nám záleží na veřejném zdraví, a proto jsme zklamaní z ohlášeného zpoždění. Ale všechna naše rozhodnutí jsou a vždy budou vedena vědou a konkrétními daty,” prohlásil představitel firmy Sanofi Thomas Triomphe.

Po podání australské vakcíny proti covidu měli dobrovolníci protilátky na HIV

Koronavirus

Média označila sdělení Sanofi a GSK za ránu pro smluvní partnery včetně EU, USA, Kanady a Británie, kteří si rezervovali stovky milionů dávek ve snaze zastavit pandemii covidu-19. Například Evropská komise si u Sanofi a GSK objednala 300 milionů kusů preparátu.

V úspěšném tažení mezitím pokračuje vakcína Pfizer/BioNTech, jejíž nasazení ve čtvrtek podpořila komise nezávislých poradců amerického Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv (FDA). Očekává se, že samotný FDA ji schválí v nejbližších dnech a že první zdravotníci a obyvatelé pečovatelských ústavů by mohli být očkováni už příští týden.

EU si předobjednala 300 milionů dávek vakcíny proti covidu-19

Koronavirus

Očkovací látku Pfizer/BioNTech nově schválila také Saúdská Arábie a registrovalo ji také Mexiko. Evropská agentura pro léčivé přípravky podle dosavadních informací doporučí Evropské komisi podmínečnou registraci preparátu nejdříve 29. prosince.

Austrálie zastavila vývoj

Vývoj své vakcíny mezitím zastavila australská firma CSL kvůli tomu, že někteří účastníci studie měli falešně pozitivní testy na virus HIV. Australská vláda chtěla původně od firmy koupit 51 milionů dávek, místo toho ale nakoupí větší množství zahraničních preparátů.

Pfizer: Příští rok vyrobíme 1,3 miliardy vakcín

Koronavirus

Australská vakcína procházela první fází testů a byla vnímána jako slibná, protože se v těle testovaných vytvořilo velké množství protilátek.

Napravit chybu by prý trvalo rok, což vedlo k rozhodnutí její vývoj opustit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám