Hlavní obsah

V USA vyšetřují smrt lékaře po očkování, podle Pfizeru případ s vakcínou nesouvisí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Miami

Příslušné úřady v USA vyšetřují smrt floridského lékaře, který zemřel zhruba dva týdny po očkování vakcínou společnosti Pfizer proti koronaviru. Společnost v prohlášení uvedla, že o tomto úmrtí ví a aktivně se podílí na jeho objasnění. Příčinou smrti měl být velmi závažný případ trombocytopenie, což podle Pfizeru nijak nesouvisí s vakcínou.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Úmrtí šestapadesátiletého gynekologa Gregoryho Michaela vyšetřují floridské zdravotnické úřady spolu s federálním Střediskem pro kontrolu a prevenci nakažlivých nemocí (CDC), kterému byly odeslány vzorky z pitvy. „Příčina smrti bude stanovena po dokončení šetření,” uvedl Darren Caprara z úřadu soudního lékaře v Miami.

„K dnešnímu dni byly očkovány miliony lidí. Pečlivě sledujeme všechny nežádoucí účinky u jednotlivců, kteří se očkovali naší vakcínou,” uvedla firma Pfizer v prohlášení.

Evropská komise zajistila dalších 300 milionů dávek vakcíny od Pfizeru

Koronavirus

Doktor údajně zemřel 16 dní po očkování. Podle společnosti se jednalo o „velice neobvyklý” a závažný případ stav trombocytopenie, která může bránit srážení krve a může způsobit vnitřní krvácení.

„Aktivně se vyšetřování účastníme, ale v tuto chvíli se nedomníváme, že by smrt jakkoli přímo souvisela s vakcínou,” uvedl Pfizer.

Manželka má jasno

Podle manželky zesnulého, která na případ upozornila na Facebooku, byla ale příčinou smrti „silná reakce na vakcínu proti covidu”. Její příspěvek již sdílelo přes 50 tisíc lidí.

CDC v prohlášení ujistilo, že hodlá úmrtí prošetřit a v případě potřeby podniknout nezbytné kroky.

Vakcína od Pfizeru chrání i proti zmutovaným koronavirům, ukazují testy

Koronavirus

CDC a Úřad pro kontrolu léčiv (FDA) sledují potenciální vedlejší účinky vakcín prostřednictvím celostátní databáze. Informace obvykle přicházejí od zdravotníků a výrobců vakcín, připomněla stanice ABC. Dodala, že FDA na svém webu připouští, že z informací poskytnutých do databáze obvykle nelze určit, zda problém skutečně vyvolala vakcína. Nežádoucí účinky mohou souviset také se zdravotním stavem, užívanými léky či jinými faktory.

Reklama

Výběr článků

Načítám