Hlavní obsah

Obchod IKEA zavřeli v Číně kvůli covidu i se zákazníky uvnitř. Ti uprchli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obchodní dům s nábytkem IKEA v čínské Šanghaji se v sobotu úřady rozhodly zavřít i se zákazníky uvnitř. Stalo se tak poté, co měl v obchodě nakupovat jeden člověk, jenž byl v kontaktu s chlapcem nakaženým covidem. Dav lidí si posléze proklestil cestu ven a z obchodního domu prchal.

Foto: Eric Gaillard, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Náhlé uzavření obchodu ve čtvrti Sü-ťia-chuej vyvolalo mezi zákazníky nepochopení. V čínské metropoli se stále snaží o politiku nulové tolerance. Lidé mohou být drženi v karanténě i na nezvyklých místech, jako třeba v obchodních domech, kancelářích, tělocvičnách či restauracích.

Obchodní dům IKEA byl uzavřen na základě informace, že se jeden ze zákazníků údajně setkal s pozitivně testovaným šestiletým chlapcem, který se vrátil z Tibetu.

Úřady do neděle vypátraly zhruba 400 bezpříznakových lidí, se kterými přišel chlapec do styku. Dalším 80 tisícům lidem bylo nařízeno podstoupení PCR testu, uvedl server BBC.

Na videu, které koluje sociálními sítěmi, je vidět, jak se dav zákazníků přetlačuje se strážníky a zdravotníky ve dveřích. Ti nakonec velké přesile zákazníků nestačili a lidé začali z obchodního domu prchat.

Dohled velkého bratra byl všudypřítomný, říká Čech, který žil v Šanghaji

Podcasty a pořady

Podle oficiálních pravidel musí být všichni zákazníci obchodního domu IKEA nyní dva dny v karanténě, po níž následuje pětidenní zdravotní monitoring, uvedl Čao Tan-tan, zástupce ředitele šanghajské zdravotní komise.

Úřady v nejlidnatějším čínském městě přistoupily k velmi přísným opatřením už na jaře letošního roku. Často se přitom setkávaly s nevolí samotných obyvatel.

Reklama

Výběr článků

Načítám