Hlavní obsah

V plzeňské nemocnici zkoumají protilátky proti covidu. Očkování funguje, hlásí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Fakultní nemocnice (FN) Plzeň zahájí studii zaměřenou mimo jiné na takzvanou buněčnou imunitu organismu po prodělání nemoci covid-19. U lidí naočkovaných třetí dávkou vakcíny proti koronaviru budou vědci sledovat tři parametry - protilátky IgG, buněčnou imunitu a budou provádět virus neutralizační test, tedy test na protilátky, které přímo „ničí virus“. Tato studie bude ojedinělá nejen v českém, ale i v evropském měřítku, informoval ČTK ředitel nemocnice Václav Šimánek.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Odborníci z Oddělení imunochemické diagnostiky FN se systematicky zabývají stanovením protilátek proti viru SARS-CoV-2, který způsobuje onemocnění covid-19, jak po prodělaném onemocnění, tak po aplikaci očkovací látky. První měření hladin protilátek začalo v létě 2020. Všichni pacienti byli z Domažlicka, které bylo tehdy nejvíce zasaženým okresem v Plzeňském kraji.

Zatím jsme provedli více než 13.000 vyšetření a ze studií vyplývá, že protilátky typu IgG přetrvávají přibližně deset až 12 měsíců po prodělaném onemocnění covid-19. Po očkování je velká individuální variabilita jak ve výši hladin, tak v době jejich přetrvávání. Lze však spolehlivě říci, že šest až deset měsíců po druhé dávce očkování je lze prokázat.
Ondřej Topolčan, náměstek ředitele  FN Plzeň

„S tím, jak se šířilo onemocnění covid-19, narůstal zájem o stanovení protilátek i mezi zaměstnanci FN. Proto jsme se rozhodli pro studii, kdy jsme zaměstnancům měřili protilátky a zároveň jsme sledovali jejich hladinu vitaminu D. Možnost změření hladin protilátek jsme nabídli i široké veřejnosti a je o ni stále veliký zájem,“ řekl Šimánek.

Imunolog Drbal: Netestováním očkovaných vláda vědomě šíří infekci covidu

Koronavirus

Zkušenosti se stanovením protilátek u lidí po prodělání covidu odborníci následně využili při sledování protilátek po očkování. Cílem bylo zjistit, jak dlouho očkování poskytuje ochranu a zda jsou rozdíly ve tvorbě protilátek mezi muži a ženami či podle věku.

Očkování vs. prodělání nemoci

„Zatím jsme provedli více než 13.000 vyšetření a ze studií vyplývá, že protilátky typu IgG přetrvávají přibližně deset až 12 měsíců po prodělaném onemocnění covid-19. Po očkování je velká individuální variabilita jak ve výši hladin, tak v době jejich přetrvávání. Lze však spolehlivě říci, že šest až deset měsíců po druhé dávce očkování je lze prokázat. V závislosti na pohlaví a věku jsou rozdíly minimální," uvedl náměstek FN pro vědu a výzkum Ondřej Topolčan. Nižší tvorba protilátek je podle něj u obézních, u diabetiků a především u lidí s poruchou imunity.

„Abychom lépe pochopili, jak vypadá obranyschopnost organismu proti covid-19, rozhodli jsme se rozšířit spektrum prováděných metod v naší laboratoři," řekl Topolčan. Jeho výzkumný tým ve spolupráci se Zdravotním ústavem v Ostravě udělal skupině 50 lidí, u kterých byly vyšetřeny IgG protilátky, také takzvaný virus neutralizační test. Jde o protilátky, které přímo "ničí virus“.

Ukázalo se, že přetrvávání těchto protilátek je minimálně stejné jako u klasických IgG protilátek. Tímto se potvrdilo, že očkování poskytuje velice dobrou ochranu, dodal vědec.

Reklama

Výběr článků

Načítám