Hlavní obsah

V Nitře zkoumají covidového pacienta. Panují obavy z jihoafrické mutace

Právo, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Podle zatím neoficiálních informací se mohla v Nitře objevit takzvaná jihoafrická mutace covidu-19. „Několik dní tu máme pacienta, který byl v Africe a má těžký průběh koronaviru. Máme obavy,” řekl zdroj z nitranské nemocnice webu sme.sk.

Foto: Radovan Stoklasa, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Nemocnice zdravotní stav pacienta nekomentovala. „Diagnostika uvedeného pacienta, který je momentálně hospitalizovaný na infekční klinice, stále pokračuje. V současnosti se nedokážeme vyjádřit k typu covidové infekce,” uvedla v úterý mluvčí nemocnice Tatiana Kubinec.

Ve fakultní nemocnici v Nitře bylo v pondělí hospitalizováno 124 lidí s covidem, z toho 12 lidí bylo napojeno na umělou plicní ventilaci. V lednu v nitranské nemocnici zemřelo 268 pacientů s diagnózou covid-19.

Nemluvte spolu, doporučil dopravní podnik v Bratislavě cestujícím

Koronavirus

Podle odborníků jsou mutace koronaviru nakažlivější než původní verze. Výskyt britské mutace způsobil odklad otevření škol v nitranském okrese, který byl naplánován na 8. února.

V případě africké mutace může být navíc podle předběžných výzkumů méně účinné očkování.

Na Slovensku zaznamenali 1724 nových případů nákazy koronavirem SARS-CoV-2 a země hlásí 111 dalších úmrtí. V nemocnicích je 3453 pacientů s potvrzeným covid-19, z toho 281 na JIP a 316 na plicní ventilaci. Celkově bylo v zemi dosud pozitivně testováno 265 807 lidí. Od začátku pandemie na Slovensku zemřelo 5382 lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám