Hlavní obsah

V Kentucky se šíří zákeřná japonsko-americká varianta

– Washington

V domově důchodců v americkém Kentucky zjistili podle webu časopisu Forbes novou variantu koronaviru pocházející z Japonska. Nakazilo se 45 seniorů i zdravotnický personál. Mnozí i přesto, že podstoupili úplné očkování.

Foto: Lucy Nicholson, Reuters

Testovací místo na koronavirus v USA

Článek

„Je to varianta, kterou je třeba sledovat. Prosadila se v Japonsku i USA,” tvrdí epidemiolog William Haseltine. Podle něj se vyznačuje několika jedinečnými mutacemi, které by jí mohly poskytnout výhody při přenosu, množení i potlačování imunity.

O variantě z Japonska je již více než deset tisíc záznamů. Prvně byla zaznamenána v dubnu a bylo u ní zjištěno pět mutací, z toho dvě v obalovém spike proteinu.

Rusové jezdí za injekcemi do Evropy. Rádi si připlatí

Zahraniční

Jedna z mutací, označovaná jako E484K, dává variantě zvýšenou odolnost vůči protilátkám vytvořeným vakcínou. Problémová je i mutace D614G, která zvyšuje nakažlivost.

D614G se vyskytuje také u všech znepokojivých variant (angl. variants of concern), tedy jak alfy, bety, gamy i delty.

Kentucky už tak patří k nejhůře postiženým státům USA. Od začátku pandemie se covidem-19 nakazilo přes 661 tisíc lidí a přes 8 tisíc jich zemřelo. Podle guvernéra státu Andyho Besheara je aktuálně naočkováno přes 70 procent obyvatel.

Reklama

Výběr článků

Načítám