Hlavní obsah

V Japonsku se tajně nechali naočkovat čínskou vakcínou šéfové velkých firem

Novinky, Alex Švamberk
Tokio

Šéfové několika předních japonských firem se nechali tajně naočkovat čínskou vakcínou od Sinovaku, uvedl japonský list Mainiči šinbun. Deník napsal, že osmnáct osob, většinou ředitelů firem a jejich rodinných příslušníků, se nechalo očkovat látkou, která není v Japonsku schválená. Podle něj ji do Japonska přepravil čínský konzultant napojený na čínskou komunistickou stranu.

Foto: Ng Han Guan, ČTK/AP

Kontrola ampulek s vakcínou od Sinovaku

Článek

Mainiči šinbun nezveřejnil jména, ale popsal, jak šéf jedné velké IT firmy a jeho žena byli očkováni večer o jedné prosincové sobotě na nejmenované tokijské klinice. Za každou injekci zaplatili 10 000 jenů (2100 korun). Očkoval je sám šéf kliniky, která byla v sobotu oficiálně zavřená.

Očkováno bylo podle deníku celkem 15 mužů a tři ženy, většinou šlo o ředitele významných IT firem, finančních ústavů a výrobců elektroniky. Jeden z nich listu řekl, že nákaza covidem-19 v jeho vysoké pozici by byla naprosto neodpustitelná. Dodal, že očkování mu umožní účastnit se obchodních večeří beze strachu, že se nakazí.

Japonsko se na měsíc zavře cizincům. Kvůli mutaci koronaviru

Koronavirus

Běžní občané si ale na očkování budou muset počkat, podotkl britský list The Guardian. Japonská vláda oznámila, že očkování 10 000 zdravotníků v první linii začne na konci února, v březnu bude následovat očkování ohrožených seniorů. Očkování běžných občanů tak nezačne dříve než v dubnu.

Burzovní list Nikkei uvedl, že se premiér Jošihide Suga osobně angažoval, aby se zajistilo dost dávek vakcíny od Pfizeru/BioNTechu pro 60 milionů lidí. Japonsko dostane ještě očkování pro dalších 20 milionů lidí od Moderny a pro 60 milionů lidí od AstraZeneky. Suga uvedl, že půjde příkladem a bude mezi prvními očkovanými.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám