Hlavní obsah

V Česku jsou první podezření na jihoafrickou mutaci

Právo, Stáňa Seďová

Britská mutace koronaviru doslova spolkla západ Čech, zejména Karlovarsko, a šíří se dál. A objevil se nový problém. Národní referenční laboratoř (NRL) už obdržela dva vzorky podezřelé na jihoafrickou mutaci. V obou případech se k nám dostala ze zahraničí v rámci cest. Zatím není potvrzeno, zda se o jihoafrickou mutaci skutečně jedná.

Foto: Benoit Tessier, Reuters

Testování na koronavirus

Článek

„NRL doposud sekvenací JAR variantu viru nepotvrdila. Informaci máme v tuto chvíli o dvou suspektních vzorcích, z nichž jeden bude připraven k sekvenaci, druhý není k sekvenaci vhodný kvůli nízké koncentraci RNA. V obou případech se jedná o podezření na import ze zahraničí,“ řekla Právu mluvčí SZÚ Klára Doláková.

V obou případech se jedná o podezření na import ze zahraničí
Klára Doláková, mluvčí SZÚ

Evropské středisko pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) už varovalo, že došlo k velkému nárůstu mutačních variant covidu-19 na celém kontinentu.

V Irsku byla Brigita, tedy britská varianta viru, už na začátku minulého týdne dominantně cirkulující kmen, další země by měly v příštích týdnech podle střediska očekávat podobnou situaci.

Jihoafrická mutace může výrazně snížit účinnost vakcíny Pfizer, tvrdí studie

Koronavirus

„Také varianta B.1.351 (jihoafrická mutace) byla ve zvýšené míře hlášena ze zemí Evropy, často v souvislosti s cestováním. Varianta P.1 (tzv. brazilská mutace) je dosud hlášena nejméně, hlavně ve spojitosti s cestami z Brazílie, kde se tato varianta šíří,“ uvádí se ve zprávě ECDC, kterou zveřejnil Státní zdravotní ústav.

Britská dominuje

Podle aktuálních dat Státního zdravotního ústavu tvoří britská varianta v celostátním měřítku něco málo přes 12 procent všech sekvenovaných virů.

„Uvedený podíl se liší v rámci krajů, kde se pohybuje v rozmezí od nulových hodnot například v Jihočeském kraji do 97 procent v Karlovarském kraji,“ sdělila Právu mluvčí ministerstva zdravotnictví Barbora Peterová s tím, že na základě dostupných dat nelze hovořit v rámci ČR o masivním šíření britské varianty.

Britská mutace kosí i mladé, zhoršení přichází rychle

Domácí

Mluvčí SZÚ v pondělí odpoledne však Právu sdělila, že výskyt britské mutace v podezřelých vyšetřovaných vzorcích je jednoznačně dominantní. „Z dostupných dat vyplývá, že variantu detekujeme v 60 až 80 procentech vyšetřených materiálů,“ uvedla mluvčí Doláková.

Rozšíření agresivnějších variant viru podle odborníků nevěstí do příštích týdnů nic dobrého. „Modelová analýza ukazuje, že ačkoli protipandemická opatření pokračují, nebo jsou v posledních měsících zpřísňována, lze v evropských zemích předpokládat výrazný vzestup případů a úmrtí v důsledku covidu-19,“ upozorňuje ECDC a varuje před rozvolňováním v zemích, kde to v posledních dnech začíná vypadat lépe.

V JAR se potýkají s nebezpečnou mutací, přesto tam počty nakažených klesají

Svět

Vakcinace zmírní vliv nových variant s vyšší nakažlivostí a sezonnost může potenciálně redukovat šíření viru v letních měsících. Podle ECDC ale předčasná rozvolnění opatření povedou k rapidnímu vzestupu incidence onemocnění, detekce závažných případů a úmrtnosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám