Hlavní obsah

V březnu do Česka přijde 4000 dávek Trumpova léku na covid, slibuje Babiš

Právo, Jan Martinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česko dostane už v březnu 4000 dávek amerického protilátkového léku Regn-Cov2, který vyvinula americká společnost Regeneron. Právu to v pátek večer potvrdil premiér Andrej Babiš. Přípravek, který v rámci experimentální léčby dostával i americký exprezident Donald Trump, brání těžkému průběhu covidu-19.

Preparát REGN-COV2

Článek

„Podařilo se nám závazně objednat celkem 12 tisíc dávek. V březnu přijdou 4 tisíce, stejně tak v dubnu a v květnu,“ řekl Právu Babiš. Společnost Regeneron chce distribuovat lék do Evropy centrálně přes EU, české vládě se ale podařilo domluvit přímý nákup, stejně jako Německu.

Ze dvanácti tisíc dávek půjde polovina do pražské nemocnice Motol, která jej bude distribuovat dál, a druhá do brněnské fakultní nemocnice. Obě zdravotnická zařízení tak počínaje březnem dostanou každý měsíc dva tisíce dávek.

SÚKL doporučil Trumpův lék na covid

Domácí

Ministerstvo zdravotnictví schválilo používání léku Regn-Cov2 v úterý. Měl by se podávat pacientům s vážnými diagnózami, u kterých by mohl hrozit těžký průběh.

Pražská Thomayerova nemocnice měla už v pátek dostat prvních 500 dávek jiného protilátkového léku Bamlanivimab.

Podle Babiše se ale kvůli administrativním problémům na straně výrobce, americké společnosti Eli Lilly, první dodávka odkládá na příští pátek. Bamlanivimab funguje podobně jako Regen-Cov2, podle klinických studií umí zabránit těžkému průběhu nemoci covid-19 z 90%.

Lék na covid? Pro každou fázi bude nejspíš potřeba jiný, říká vědec

Koronavirus

„Dobrá zpráva je, že jsem mluvil s jednou českou firmou, co vyvinula něco podobného, a čeká na svolení SÚKLu,“ řekl Právu premiér. Jméno společnosti nechtěl prozradit, ale protilátkový lék na covid-19 už nějaký čas vyvíjí parazitologický ústav Akademie věd ve spolupráci se švýcarskými vědci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám