Hlavní obsah

V bretaňské škole útočila nová varianta koronaviru

Hned v několika evropských zemích zjistili podle izraelského listu The Jerusalem Post novou variantu koronaviru známou jako B.1.X či B.1.640. Poprvé o ní informoval francouzský list Le Tele­gramme poté, co se minulý měsíc objevila u 24 lidí v bretaňské škole.

Foto: Stephane Mahe, Reuters

Ilustrační foto.

Článek

Po objevení této varianty musela škola, kde k nákaze došlo, uzavřít polovinu svých tříd. Francouzská zdravotní agentura v Bretani později oznámila, že nyní je situace zcela pod kontrolou.

Varianta zůstává pod dohledem a u některých zdravotníků vyvolává obavy, protože v bílkovině na hrotech, jimiž koronavirus „kontaktuje“ buňky v těle, se objevily dosud neznámé změny.

Koronavirus dál mutuje. Varianta delty AY.4.2 je ještě nakažlivější

Domácí

Není zatím jasné, zda to zvyšuje či naopak oslabuje nakažlivost koronaviru. Několik případů s variantou B.1.640 se objevilo také v Británii, Švýcarsku a v Itálii, ačkoli v Evropě jinak dominuje varianta delta.

„Nyní je několik případů B.1.640 a klidně se může stát, že za měsíc na tuto variantu všichni zapomeneme,“ řekl Jerusalem Postu Cyrille Cohen, profesor izraelské Bar-Ilanovy univerzity.

Reklama

Výběr článků

Načítám