Hlavní obsah

V berlínských klubech se znovu tancuje bez roušek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Do vnitřních prostor některých berlínských nočních klubů a diskoték se dnes v noci po více než roce vrátí tanec a bujaré veselí. Klubové akce jsou součástí pilotního projektu, jehož úkolem je zjistit podmínky, za kterých je bezpečné za epidemie covidu-19 provozovat tento druh podniků, uvedla agentura DPA.

Foto: Reuters

Ilustrační foto

Článek

Návštěvníci nemusejí na akcích nosit roušky ani dodržovat rozestupy, musejí se ale nechat otestovat.

Projekt podpořil berlínský senát, který je místním vládním orgánem. Projektu se může zúčastnit několik tisíc návštěvníků, kteří se před vstupem do vnitřních prostor musejí podrobit PCR testu.

V Anglii otevřeli noční kluby a zahodili roušky. V Česku se pořádají hony na tancující

Evropa

Účastníci pátečního večera by se za týden měli nechat znovu otestovat. Organizátoři věří, že druhé vlny testování se zúčastní až 70 či 80 procent účastníků. Ti by také měli vyplnit dotazník.

Dobré větrání především

Do pilotního projektu se přihlásilo na 20 klubů, vybráno jich bylo jen šest. „Velice jsme dbali na to, aby všechny vybrané kluby měly dobré zařízení k větrání," řekla Pamela Schobessová z poradní komise berlínského senátu.

V Praze se v noci zase tancovalo. Na diskotéky tak vyrazili i policisté

Krimi

Podobné pilotní projekty se uskutečnily i jinde v Evropě. Jedním z prvních byl koncert indie rockové skupiny Love of Lesbians s 5000 účastníky v Barceloně na konci března. Posluchači se také museli prokázat negativním testem a navíc museli mít nasazené respirátory. Podle výsledků zkoumání epidemiologů se během večera v hale Palau Sant Jordi nikdo koronavirem nenakazil.

Vnitřní prostory diskoték jsou v Berlíně uzavřené bezmála 18 měsíců, připomíná DPA. Kluby mají v současnosti povolenou produkci pod širým nebem. S příchodem podzimu, horšího počasí a nižších teplot se ale obávají, že akce venku nebudou moci dále pořádat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám