Hlavní obsah

Dvě nejhorší země: V Belgii opatření zabírají rychle. V Česku moc ne

Novinky, Michal Sobotka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Belgie a Česko jsou v počtu průměrných nakažených koronavirem na milion obyvatel nejhoršími státy v Evropě. Zatímco v Česku se křivka zplošťuje pomalu, Belgii se vše daří rychleji.

Článek

Přístup obou zemí k současné koronavirové situaci je přitom velmi podobný. Belgie přistoupila k celostátnímu lockdownu až od tohoto pondělí. Křivka v počtu nakažených tam však začala výrazněji padat už od minulé středy, kdy za den přibylo 1912 nakažených v přepočtu na milion obyvatel.

Premiér Alexander de Croo původně uvedl, že omezení budou platit nejméně do poloviny prosince. Včera (ve středu) svůj výrok ale poupravil. „Musíme být mnohem přísnější než v létě. Přísná omezení budou platit, dokud nebudeme mít vakcínu proti koronaviru,“ citoval premiéra server The Brussels Times.

De Croo ještě upřesnil, že o rozvolňování opatření by se dalo hovořit, pokud by se koronavirus šířil jen v menší komunitě, ale ne ve chvíli, kde je zasažena celá země.

V Belgii jsou od pondělí uzavřeny všechny obchody vyjma supermarketů a lékáren. Striktní pravidla platí také pro návštěvy domácností, kde může být jen jeden host. Školní prázdniny země prodloužila až do 15. listopadu a platí také noční zákaz vycházení.

Přetížené nemocnice

Klesající počet nakažených za den ale neznamená pro Belgii definitivní výhru. Podobně jako v Česku totiž roste počet hospitalizovaných a lidí, kteří jsou na JIP. The Brussels Times uvedly, že ke čtvrtku je v Belgii 7405 lidí, kteří se léčí v nemocnicích, 1412 z nich je na JIP (jen za poslední den jich přibylo 59) a za 792 z nich dýchá plicní ventilátor (41 za poslední den).

Situace je podle šéfa belgické asociace lékařských odborů Philppea Devose tak kritická, že stávajícím tempem si za chvíli budou lékaři muset vybírat, které životy budou zachraňovat. „Nechci, aby tato rozhodnutí dělali lékaři. Ať si je dělá vláda,“ uvedl pro Financial Times s tím, že právě vláda by se pak musela zodpovídat lidem.

Nakažené převážejí v plastových boxech. Mezi Belgií a Německem vznikl letecký most

Evropa

Podle belgického poslance Philippea Lamberta situaci v zemi zkomplikoval také místní politický systém. Vláda totiž zavedla nouzová opatření, ale místní vlády (asi nejlepším českým ekvivalentem by mohly být krajští zastupitelé) nařídily pro své regiony jiná omezení a je těžké tato nařízení koordinovat.

Švýcarsko v problémech

K přísnějším opatřením postupně sahá také Švýcarsko, které dosud přistupovalo ke koronaviru střídmě. V první vlně nezavedlo mnoho restrikcí, jenže jeho denní průměry nově nakažených na milion obyvatel jsou v posledních dnech na podobné úrovni jako v případě Česka.

Země tak zavřela všechny diskotéky a noční kluby. V kavárnách a restauracích smějí sedět nanejvýš čtyři osoby u jednoho stolu. Zavírací doba je pak ve 23 hodin. Shromáždění jsou povolena jen do 50 osob a na soukromých oslavách je tato hranice dokonce snížena na 10 lidí.

V průměrech za poslední týden má Belgie 1126 nakažených na milion obyvatel, Česko 1089 a Švýcarsko 932.

Reklama

Výběr článků

Načítám