Hlavní obsah

Uzavřené provozy dostanou další kompenzaci, 400 korun na den a pracovníka

Novinky, Klára Beranová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Všechny provozovny uzavřené kvůli epidemii nového koronaviru budou mít nárok na kompenzaci 400 korun za každého pracovníka a den. V pondělí to schválila vláda. Na Twitteru to uvedl ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO).

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr průmyslu a obchodu a dopravy Karel Havlíček

Článek

„Všechny uzavřené provozovny budou moci využívat nový kompenzační program. Budeme nově hradit zaměstnavateli na každého pracovníka 400 Kč/den,” napsal ministr na Twitter.

Vláda tak rozšířila dříve schválený program Covid-Gastro určený pro stravovací zařízení s alokací 2,5 miliardy korun. Na dotaci budou mít nárok podnikatelé, kterým byl omezen nebo zakázán prodej zboží či služeb alespoň v části období od 14. října loňského roku do 10. ledna.

Nové kompenzace: na co mají nárok uzavřené provozovny

Ekonomika

Kvůli špatné epidemiologické situaci, která odpovídá nejhoršímu stupni v rámci protiepidemického systému PES, musely zavřít téměř všechny obchody a služby.

Zavřené jsou i restaurace, které ale mohou prodávat jídlo přes výdejová okénka. Otevřeno nesmějí mít ani ubytovací služby, v provozu nejsou ani lyžařská střediska.

Opatření zatím trvají právě do 10. ledna. Vláda by o jejich případném prodloužení měla rozhodnout ještě tento týden.

Kabinet jednal o koronaviru. Tisková konference

Koronavirus

Kvůli epidemii koronaviru vláda již v minulosti připravila několik programů, které mají podpořit právě podnikatele či osoby samostatně výdělečně činné. Peníze mohli čerpat například z kompenzačního bonusu, programu Antivirus, Covid-Nájemné či Covid-Ubytování.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám