Hlavní obsah

Uzávěru podporuje už jen třetina Němců

Právo, ČTK, mcm

Jen 35 procent Němců je pro ponechání, nebo dokonce zpřísnění uzávěry proti pandemii. Ve chvíli, kdy vstoupily v platnost nové úlevy od přísných pravidel, to ukázal v pondělí zveřejněný průzkum institutu YouGov pro agenturu DPA.

Foto: Markus Schreiber, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

V Německu se zatím částečně otevřely školy a včera také kadeřnictví. Obchody, restaurace či hotely však zůstávají od prosince uzavřené. Kulturní a sportovní akce se mohou konat jen bez diváků.

Nejdůležitější nyní je, aby nabídku na očkování dostal každý, kdo vakcínu chce
Markus Söder

V platnosti tak zůstává většina omezení. Nyní se však už třiačtyřicet procent respondentů domnívá, že uzávěra by měla být tuto středu při konzultacích kancléřky Angely Merkelové se zemskými premiéry dále zmírněna. Sedmnáct procent Němců je dokonce pro úplný návrat k normálu.

Pro zachování protiepidemických opatření je podle průzkumu šestadvacet procent dotázaných, pro jejich zpřísnění už jen devět procent.

Německo oťukává, jak pootevřít obchody

Zahraniční

Podle agentury DPA je tak poprvé od zavedení „tvrdého lockdownu“ v polovině prosince většina Němců pro rozvolňování. Před třemi měsíci se vyslovily pro plošnou uzávěru téměř tři čtvrtiny dotázaných, počátkem ledna dvě třetiny a na začátku února už jen polovina z nich.

Premiéři Saska a Bavorska Michael Kretschmer a Markus Söder navrhli v pondělí změnu systému očkování proti covidu-19. V postižených regionech by pak mohlo začít plošné očkování bez upřednostňování nejohroženějších skupin.

„Nejdůležitější nyní je, aby nabídku na očkování dostal každý, kdo vakcínu chce. Nejpozději v dubnu, kdy přijde velká dodávka vakcín, musí být každá dávka vyočkována všude, kde to bude možné,“ řekl Söder.

Německo chystá pro předbíhače při očkování astronomické pokuty

Evropa

Poukázal na fakt, že ve skladech leží více než milion dávek vakcíny AstraZeneca, kterou úřady zatím nedoporučovaly pro lidi nad 65 let.

Reklama

Výběr článků

Načítám