Hlavní obsah

Třetí vlna koronaviru je v plném proudu, hlásí Soul

Soul

V jihokorejské metropoli Soulu a okolí budou od úterý uzavřeny bary a noční kluby, omezen bude provoz restaurací i náboženská shromáždění. Úřady tím chtějí zabránit dalšímu šíření nákazy koronavirem, přestože denní nárůst případů v celé Jižní Koreji se pohybuje zatím jen mezi 300 a 400 infikovanými. V Japonsku počet úmrtí pacientů nakažených covidem-19 od začátku epidemie dosáhl hranice 2000.

Článek

Jihokorejské středisko pro kontrolu a prevenci nemocí zaznamenalo za posledních 24 hodin 330 nových případů nákazy virem SARS-CoV-2, o den dříve to bylo 386 případů. Počet pozitivních testů přesahuje hranici 300 již pátým dnem.

"Třetí vlna epidemie nemoci covid-19 je v plném proudu," uvedl ministr zdravotnictví na nedělní tiskové konferenci. "Situace je extrémně vážná," dodal.

Foto: Ahn Young-joon, ČTK/AP

Lidé v rouškách u vchodu do obchodu v Soulu

Od úterý budou muset restaurace v Soulu zavírat ve 21:00. Nařízení se dotknou také dalších zařízení, včetně posiloven a tělocvičen. Na náboženských shromážděních a sportovních akcích bude možný jen omezený počet účastníků.

Preventivní opatření mají zabránit většímu rozšíření nákazy mimo jiné s ohledem na přijímací zkoušky na vysoké školy, které jsou v Jižní Koreji plánovány na 3. prosince. Dobré výsledky u testů, které trvají řadu hodin, mohou zajistit místo na některé z jihokorejských elitních univerzit, což je vstupní brána k úspěšné kariéře v nesmírně soutěživé jihokorejské společnosti.

Pomáhá remdesivir? Američané se postavili WHO

Koronavirus

Od začátku epidemie zaregistrovala Jižní Korea, která má více než 51 milionů obyvatel, 30 733 nákaz koronavirem, 505 infikovaných zemřelo.

Japonsko se 126 miliony obyvatel má celkem infikovaných 133 724, zemřelých jsou 2000. Za poslední den v Japonsku přibylo 2159 infekcí. Rekordní počet 490 nových případů eviduje město Ósaka, 391 nových nakažených zaznamenalo Tokio. Japonský ministr hospodářství Jasutoši Nišimura uvedl, že by úřady mohly omezit počet účastníků na sportovních a dalších velkých akcích.

Foto: Heo Ran, Reuters

Jihokorejci na nákupech v centru Soulu

Reklama

Výběr článků

Načítám