Hlavní obsah

Sydney ukončilo čtyřměsíční uzávěru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fronty před puby, obchody, posilovnami a u kadeřníků. Tak v pondělí slavili obyvatelé australského Sydney konec téměř čtyřměsíčního koronavirového lockdownu. Přes nezvykle chladné a deštivé počasí se tisíce lidí nahrnuly do restaurací, kaváren či holičství.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Sydney ukončilo čtyřměsíční uzávěruVideo: Reuters

 
Článek

„Když jsem se dnes vzbudil, plakal jsem, přísahám. Celé měsíce jsem neměl otevřeno, musel jsem ale platit zálohy za služby a vše ostatní. Bylo to těžké,“ svěřil se majitel jednoho z kosmetických salonů v pětimilionovém městě.

Nemůžeme tu žít jako v království poustevníků na druhé straně světa
Dominic Perrottet, premiér státu Nový Jižní Wales

Mnozí obyvatelé si počkali na úder půlnoci, aby nakupováním v obchodních domech oslavili „den svobody“, první po 106 dnech uzávěry, popsal deník The Guardian. Jiní si užívali čepované pivo v hospodách.

„Bylo to nejlepší pondělí za poslední měsíce, dokonce lepší než před covidem,“ pochvaloval si majitel pubu The Lord Gladstone Hotel.

Svoboda jen pro plně naočkované

Další lidé vyrazili na návštěvu blízkých či přátel – proticovidová pravidla to doposud zakazovala, stejně jako cesty delší než pět kilometrů.

Rok a půl zavřená Austrálie otevírá hranice, ale jen pro vlastní

Koronavirus

Největší australské město zrušilo uzávěru poté, co se státu Nový Jižní Wales podařilo proti covidu-19 naočkovat 70 procent lidí starších 16 let. Další omezení se zmírní, až bude plně očkováno 80 procent osob. V současné době obdrželo první dávku více než 90 procent z nich.

„Bylo to těžkých 100 dní,“ řekl premiér státu Dominic Perrottet. Varoval však, že se očekává nárůst počtu nově nakažených, na který se tamní zdravotnický systém už několik týdnů připravuje. „Musíme se ale naučit žít s virem,“ řekl. Stát v pondělí zaznamenal 496 případů infekce.

Od listopadu by měly být obnoveny i mezinárodní lety. „Nemůžeme tu žít jako v království poustevníků na druhé straně světa. Chceme, aby Australané mohli zpět domů,“ dodal.

Přísné uzávěry v Austrálii na koronavirus neúčinkují

Koronavirus

Od 18. října se postupně začnou vracet žáci do škol. Až bude naočkováno 80 procent obyvatel starších 16 let, otevřou se částečně noční kluby. Uvolnění restrikcí ale zatím platí jen pro plně očkované. Pro ty, kteří nemají obě dávky vakcíny, skončí přísná uzávěra až 1. prosince.

Nulový covid je minulostí

Austrálie dlouho sázela na strategii tzv. nulového covidu, od léta se však vydala na cestu soužití s nákazou.

„Není to udržitelný způsob žití v této zemi,“ přiznal už v srpnu premiér Scott Morrison. Jak podotkl deník The Economist, jen město Melbourne zažilo od počátku pandemie přes dvě stovky lokálních karantén.

Austrálie končí se strategií nulového covidu

Koronavirus

Vláda proto rozhodla, že dokud to bude pro nemocnice únosné, umožní nárůst případů nákazy.

Místo toho vsadila na zrychlení tempa vakcinace. Ta odstartovala pomalu, postupně se ale rozjela a nyní je plně naočkovaných přes 60 procent Australanů.

Na řadě je teď Canberra
Uzávěra v Sydney začala na konci června po nástupu nakažlivější mutace delta.
Lockdown kvůli ní musela zavést i města Canberra a Melbourne.
Canberra uvolní omezení v pátek, Melbourne počítá s koncem října.

Reklama

Výběr článků

Načítám