Hlavní obsah

Jediný nakažený v Rusku přenesl koronavirus na 1500 lidí

V Rusku zaznamenali případ, kdy jediný člověk trpící covidem-19 nakazil 1500 lidí. Informovala o tom státní agentura TASS s odvoláním na Alexandra Semjonova, který v Jekatěrinburgu na Urale řídí pobočku státního vědeckého střediska virologie a biotechnologií Vektor.

Foto: Profimedia.cz

Úředníci v MHD v Jekatěrinburgu kontrolují dodržování povinnosti zakrývat si nos a ústa rouškou nebo respirátorem. Podle Semjonova je dodržování tohoto opatření zásadní pro snížení rizika nákazy ze strany superpřenašečů.

Článek

„Jediný člověk nakazil hned 1500 lidí,” řekl Semjonov. Dodal, že podle statistik jeden člověk infikovaný koronavirem způsobujícím onemocnění covid-19 v průměru nakazí dva až tři lidi, v případě varianty delta pět až šest lidí.

Superpřenašeč ale průměr vysoce překonává. V některých ruských regionech může podíl superpřenašečů na rozšíření nákazy podle Semjonova dosahovat i více než 80 procent.

„Koronavirus se šíří vzduchem a kapénkami při kontaktech s jinými lidmi. Pokud člověk nedodržuje odstup, nenasadí si roušku a vyrazí v přeplněném vagonu metra do práce, přestože se necítí dobře, má vyhlídku, že se stane superpřenašečem a nakazí spoustu lidí. Svým pohrdáním pravidly vytváří příležitost pro rozšíření infekce,” varoval Semjonov.

První oběť koronaviru v Jižní Koreji, superpřenašečka nakazila lidi na mších

Koronavirus

Současně apeloval na nošení roušek a respirátorů. „Pokud pokladní v obchodě nemá roušku anebo ji má staženou pod bradou, není to superpřenašeč? Okolo pokladny za směnu projdou stovky lidí, a to blíž než půldruhého metru. Ale stačilo by, aby pokladní a zákazník měli roušky, a riziko nákazy by kleslo. Podobně i ve veřejné dopravě,” zdůraznil.

V Rusku, které má přibližně 146 milionů obyvatel, se od začátku pandemie nakazilo více než 6,4 milionu lidí, z nichž více než 164 tisíc podle údajů vládního operativního štábu nákaze podlehlo.

O nákaze mezi očkovanými chybějí data, v USA je přestali sbírat

Amerika

Ruský statistický úřad uvádí více než dvojnásobný počet obětí pandemie, což vláda vysvětluje tím, že statistici do svých čísel zahrnují i zemřelé, u nichž se na nákazu přišlo až po smrti.

Reklama

Výběr článků

Načítám