Hlavní obsah

SÚKL: Ivermektin je bezpečný

Právo, Daniel Drake

Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) ve čtvrtek poprvé uznal, že „dosavadní poznání ukazuje na relativně dobrý bezpečnostní profil ivermektinu“. Uvedla to mluvčí SÚKL Klára Brunclíková.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Současně doporučil, aby pacienti, kteří dostanou v rámci léčby covidu-19 ivermektin, byli pod kontrolou lékaře. Zda se jedná o lékaře v nemocnicích, nebo i praktické, kteří léčí ambulantně, nechtěl upřesnit.

Toto klíčové rozhodnutí je teď na ministerstvu zdravotnictví. „Pokud na základě dalších odborných konzultací dojde k jiným závěrům, je plně v jeho kompetencích stanovisko SÚKL při svém rozhodování nezohlednit,“ uvedla Brunclíková.

Ivermektin vyrazil z brněnského skladu do nemocnic po celé republice

Koronavirus

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) ve středu naznačil, že by část dodávky skutečně mohla jít praktickým lékařům. „Mohli by s ním, bude- li fungovat, odvrátit příjem pacientů do nemocnice nebo zabránit rozvinutí závažnějšího stavu,“ uvedl v ČT.

Sdružení praktických lékařů tento týden vyzvalo, aby ministerstvo zdravotnictví co nejdříve vypracovalo metodické pokyny, jak lék správně podávat. To by mělo být hotovo do poloviny března.

Slovenská primářka ARO Andrea Letanovská o ivermektinuVideo: Novinky

Část českých odborníků, například Společnost infekčního lékařství, však ještě minulý týden ivermektin odmítla s argumentem, že pro reálný účinek je potřeba až stonásobek běžné dávky, což by vedlo k vážnému poškození zdraví pacientů.

Bratislavská lékařka podala ivermektin 80 pacientům. Stav všech se zlepšil

Zahraniční

Toto tvrzení vzniklo loni na jaře po zkoumání „in vitro“ pokusů australských vědců, kteří upozornili na antivirový a protizánětlivý potenciál ivermektinu. Jejich poznatky poté interpretovali jiní vědci, kteří došli k závěru, který poté převzal americký Národní ústav zdraví (NIH). Loni v srpnu to použil jako jeden z argumentů, proč nedoporučuje ivermektin pro klinickou praxi.

Ve svém stanovisku tehdy napsal, že pro dosažení potřebného léčebného efektu by byla zapotřebí až stonásobně vyšší dávka, než se běžně denně aplikuje při antiparazitické léčbě u lidí. Ta je 0,2 mg/kg váhy. Stonásobné navýšení by znamenalo, že by nemocní dostávali denní dávku 20 mg/kg váhy.

„Úplná somarina“

Při váze 70 kg by nemocný měl dostat podle této teorie 1400 mg ivermektinu. Ve skutečnosti se tak silná dávka v praxi nikdy nepodávala, žádný lékař by ji pacientovi nepodal, protože by tím ohrozil jeho zdraví. Lékaři, kteří ivermektin používají, se proti tomuto nesmyslnému teoretickému konstruktu ostře ohrazují.

Török: Řešíme jen přežití, lékaři na sebe musí vzít odpovědnost

Domácí

„To je somárina, úplná somárina,“ reagoval k tomu na dotaz Práva doc. Pavol Török z Východoslovenského ústavu srdečních a cévních nemocí, který covid-19 ivermektinem léčí úspěšně už přes měsíc. I on aplikuje u svých pacientů standardní dávku 0,2 mg/kg váhy.

Reklama

Výběr článků

Načítám