Hlavní obsah

Stal se zázrak? V Madridu klesají počty nakažených navzdory nočnímu životu

Madrid

Média mluví o zázraku, vědci se diví a hledají vysvětlení situace, v níž se ocitl Madrid, hlavní město Španělska. V bývalém epicentru nákazy koronavirem počty infikovaných razantně klesají, navzdory tomu, že jsou bary a restaurace otevřené a doslova natřískané, píše server týdeníku Focus.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Obchody jsou otevřené, parky plné rekreačních sportovců a lidí, kteří si na procházkách užívají podzimního slunce. Kdo si chce zajít na kávu, pivo či odpolední drink, bude hodně dlouho hledat volný stůl. Restaurace a bary jsou plné.

Zatímco v jiných španělských městech nebo v ostatních evropských zemích jsou gastronomická zařízení uzavřená, v Madridu si lze v barech a restauracích posedět až do půlnoci. Navzdory relativně bujnému společenskému životu počet nakažených koronavirem závratně rychle klesá.

Rakousko chystá tvrdý lockdown

Koronavirus

Na konci září, kdy byla situace kolem nákazy Sars-CoV-2 nejhorší, dosahoval počet nakažených ve 14denním průměru 813 infikovaných na 100 tisíc obyvatel, což byly nejhorší údaje v západní Evropě. O zhruba měsíc později je situace diametrálně odlišná. Počet nakažených na 100 tisíc obyvatel klesl na hodnotu 328 a v posledních dnech se tento údaj snížil ještě více. Ve čtvrtek činil 152 infikovaných na 100 tisíc obyvatel.

Ve Španělsku mají lepší hodnoty pouze ostrovní regiony (Kanárské ostrovy a Baleárské ostrovy), Galicie a Valencie. Tak rychlé zlepšení situace jako v Madridu se nikde jinde nezaregistrovalo.

Žebříček propadlíků boje s covidem vede Rakousko

Koronavirus

Deník El Mundo a mnohá další španělská média píší o „zázraku v Madridu“. Odborníci jsou na rozpacích a neodvažují se poskytnout konkrétní vysvětlení. Co dělá Madrid správně? „To je otázka za milion dolarů,“ řekl epidemiolog José Jonay Ojeda. Na vyvozování závěrů je podle něj příliš brzy. Ojeda souhlasí s mnoha kolegy, že za úspěchem španělské metropole je testování antigenu.

Na konci září koupil Madrid pět milionů těchto testů. V problémových oblastech bylo zahájeno zkušební testování. „Bylo to správné rozhodnutí. Usnadňuje, zlevňuje a zrychluje diagnostiku případů. Lidé infikovaní koronavirem se dostanou do karantény dříve,“ uvedl  Miguel Ángel Royo, mluvčí Španělské asociace epidemiologů. Testy na antigen jsou méně citlivé než testy PCR. „Ale jen velmi málo pozitivních případů zůstává nezjištěno,“ dodal Ojeda.

Tři tisíce německých škol nejedou kvůli marodům

Koronavirus

Ostatní španělské regiony, které navzdory přísným opatřením nezvládají nákazu, hledí na Madrid se směsí závisti a skepticismu. Existují pochybnosti, zejména v Katalánsku s turistickou metropolí Barcelonou, ​​která s Madridem soupeřila ve všech oblastech (od fotbalu po obchod). „V Madridu jde o předčasný optimismus. Je zřejmé, že zde dochází k výpadku informací," uvedl katalánský ministr zdravotnictví Marc Ramentol.

Kvůli situaci s nákazou jsou v Katalánsku uzavřeny restaurace, bary, kina a divadla až do 23. listopadu. Současně platí zákaz nočního vycházení. Podobná přísná omezení platí i v dalších regionech Španělska.

Reklama

Výběr článků

Načítám