Hlavní obsah

Srovnání vakcín: Proti deltě zabírá nejvíc Moderna

Právo, mcm

Proti variantě delta je vakcína americké společnosti Moderna podstatně účinnější než podobné přípravky od společností Pfizer/BioNTech a Johnson & Johnson. Tvrdí to zpráva amerického Střediska pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC).

Foto: Kyodo News, ČTK/AP

Vakcínou společnosti Moderna očkují i v japonské Ósace, dokonce i v tamních hernách.

Článek

Moderna měla podle této zprávy po nástupu varianty delta 85procentní účinnost při předcházení hospitalizace u lidí ve věku 18 let a více. Přípravek firem Pfizer a BioNTech takto zafungoval u 80 procent očkovaných lidí, zatímco vakcína společnosti Johnson & Johnson zabrala jen u 60 procent z nich.

Vakcíny poskytují i nadále mnohem větší ochranu než jejich absence
Shaun Grannis, spoluautor zprávy

Zpráva se opírá o analýzu více než 32 tisíc lékařských vyšetření z devíti států od letošního června do srpna, tedy v době, kdy varianta delta v USA už převládala. Analýzu provedla síť Vision, napojená na americké Středisko pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC).

Rozdíl zůstává

Analýza, které CDC zveřejnila v týdenním epidemiologickém přehledu Morbidity and Mortality Weekly Report, se zaměřila na zjištění rozdílu v účinnosti vakcín na bázi mRNA, mezi něž patří přípravky od Moderny, Pfizeru/ BioNTechu i společnosti Johnson & Johnson.

Studie: Vakcína od Moderny vytváří více protilátek než od Pfizeru

Evropa

Autoři zprávy rovněž zjistili, že u neočkovaných lidí s covidem je ve srovnání s očkovanými pětkrát až sedmkrát vyšší riziko, že budou potřebovat péči na pohotovosti nebo hospitalizaci. Podobný rozdíl se objevoval i před nástupem delty.

Při prevenci návštěv pohotovosti a urgentního příjmu se podle analýzy opět nejvíc osvědčila Moderna, a to na 92 procent, zatímco účinnost Pfizeru/BioNTechu byla 77procentní a v případě preparátu Johnson & Johnson 65procentní.

Navzdory vysoké proočkovanosti čelí Singapur razantnímu růstu počtu nakažených

Svět

„Navzdory rozdílům v účinnosti poskytují vakcíny i nadále mnohem větší ochranu než jejich absence. Důrazně je doporučujeme všem, kteří na ně mají nárok, aby se snížila závažná onemocnění a také se snížila zátěž našeho zdravotnického systému,“ sdělil jeden z autorů zprávy Shaun Grannis, profesor Indiana University School of Medicine.

U starších seniorů nižší účinnost

Analýza rovněž ukázala, že účinnost vakcín je nižší u lidí starších 75 let, což předchozí výzkumy neprokázaly. Podle výzkumníků to lze vysvětlit celou řadou faktorů, včetně delší doby, která uplynula od očkování seniorů, kteří šli na řadu jako první.

Proč ještě neupravili mRNA vakcínu proti deltě? Odpověď leží ve skladech

Zahraniční

Grannis ale podle webu Pharmacy Times zdůraznil, co všechny sledované vakcíny spojuje: „Reálná data ukazují, že (vakcíny) zůstávají vysoce účinné při snižování počtu hospitalizací a návštěv pohotovosti v důsledku covidu-19, a to i při nové variantě (delta).“

Reklama

Výběr článků

Načítám