Hlavní obsah

Slovensko hlásí úmrtí po očkování vakcínou AstraZeneca

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava
Aktualizováno

Slovenský ministr zdravotnictví Vladimír Lengvarský v pátek potvrdil úmrtí 47leté ženy po očkování vakcínou AstraZeneca. Pacientka trpěla poruchou srážlivosti krve.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Podle prvních informací trpěla pacientka genetickou poruchou, která nebyla detekovatelná před očkováním,“ řekl Lengvarský.

Žena trpěla poruchou srážlivosti krve. „Vzhledem ke genetické predispozici byla souvislost mezi očkováním a následnou trombózou stanovena jako pravděpodobná,“ uvedla mluvčí Státního ústavu pro kontrolu léčiv (ŠÚKL) Magdaléna Jurkemíková.

Ministr potvrdil, že případem se bude v pondělí zabývat skupina odborníků a připustil určitou úpravu vakcinační politiky. „Skupina odborníků situaci komplexně rozebere a navrhne další opatření, co se týče tohoto případu a případné změny nebo úpravy vakcinační strategie,“ řekl Lengvarský.

ŠÚKL sdělil, že na Slovensku je to třetí případ úmrtí po očkování proti covid-19.

Karta se obrací. Vakcíny je na Slovensku dost, ale docházejí zájemci

Zahraniční

Vakcína AstraZeneca je na Slovensku určena pro věkovou kategorii 18 až 49 let. Osoby od 50 let se očkují vakcínami Pfizer a Moderna.

Na Slovensku zaznamenali ve čtvrtek 362 nových případů nákazy koronavirem SARS-CoV-2 a v souvislosti s ním 26 úmrtí. V nemocnicích je 1005 pacientů s potvrzeným covid-19, z toho 109 na JIP a 156 na plicní ventilaci. Od počátku pandemie bylo 385 022 pozitivně testovaných  a zemřelo jich 11 946. První dávkou bylo očkováno 1 176 143 a druhou 564 317 osob.

Reklama

Výběr článků

Načítám