Hlavní obsah

Slovenská primářka na protest proti plošnému testování vrátila státní vyznamenání

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Primářka Júlia Horáková z bratislavského Národního centra dětských nemocí vrátila státní vyznamenání Pribinův kříž II. třídy na protest proti víkendovému plošnému testování obyvatel Slovenska na covid-19 antigenními testy. Oznámila to v otevřeném dopise prezidentce Zuzaně Čaputové.

Foto: Profimedia.cz

Júlia Horáková při přebírání vyznamenání v roce 2013

Článek

Horáková převzala státní vyznamenání v roce 2016 z rukou tehdejšího prezidenta Andreje Kisky. „Vysokého státního vyznamenání si nesmírně vážím a navzdory tomu ho s plnou vážností a pokorou symbolicky vracím do Vašich rukou jako projev mého občanského nesouhlasu se současnou celospolečenskou situací,“ uvedla primářka v otevřeném dopise současné hlavě státu.

Pribinův kříž je propůjčován občanům Slovenské republiky, kteří se významně zasloužili o hospodářský, sociální nebo kulturní rozvoj Slovenské republiky.
Zdroj: Wikipedia

Primářka vyjádřila v otevřeném dopise svůj občanský i medicínský nesouhlas s celoplošným antigenním testováním. „Věřím, že toto dvoudenní divadlo 'úspěšné operace' skončí a za týden se už nebude opakovat,“ vyjádřila naději primářka. Druhé kolo plošného testování je naplánované na 7. a 8. listopadu 2020.

Nezvládneme to? Čaputová přiznala, že se její obavy kolem testování nenaplnily

Koronavirus

Podle Horákové tato operace rozdělila lidi na pozitivní a negativní, na dobré a zlé, přičemž výsledek testování z medicinského hlediska bez protestování PCR metodou neodpovídá reálnému počtu nakažených lidí, na co opakovaně upozorňovala a upozorňuje odborná lékařská a vědecká medicínská obec. „Výsledky antigenového testování jsou i podle vládních představitelů takové, že pozitivní test neznamená, že jste pozitivní, a negativní test neznamená, že jste negativní,“ upozornila lékařka.

Překvapivý výsledek slovenského testování: covid mělo jen jedno procento lidí

Evropa

Prohlášení premiéra Igora Matoviče, že zaplatí 500 eur (13 600 korun) každému zdravotníkovi, který se zúčastnil plošného testování po oba dny, označila primářka za urážku. „Nejen mou, ale většiny zdravotníků, kteří svoji práci vykonávají poctivě a mnohdy bez finančního ohodnocení, z vnitřního přesvědčení pro zachování profesionální cti, protože je to jejich práce,“ dodala Horáková.

Primářka přiznala, že po několikadenním váhání absolvovala test, aby v pondělí mohla nastoupit do práce. „Nad mým občanským právem nedat se otestovat vyhrála profesionální čest a jsem ráda, že mohu do práce, i když můj negativní test neznamená, že jsem negativní, tedy zdravá,“ upozornila lékařka.

Reklama

Výběr článků

Načítám