Hlavní obsah

Nezvládneme to? Čaputová přiznala, že se její obavy kolem testování nenaplnily

– Bratislava
Právo, Ivan Vilček

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová konstatovala, že víkendové plošné testování na covid-19 se podařilo dobře zvládnout a její obavy se nenaplnily. Hlava státu vyjádřila v pátek obavy, že při nedostatku zdravotnického personálu se cíl operace nepodaří splnit.

Foto: Zuzana Čaputová/Facebook

Zuzana Čaputová

Článek

Své obavy vyjádřila po pátečním setkání s náčelníkem generálního štábu Danielem Zmekem a s velitelem operace Společná zodpovědnost (název plošného testování všech obyvatelů Slovenska – pozn. red.) Ivanem Pachem, kteří tehdy hlavu státu informovali, že je připraveno jen 60 procent odběrných týmů. Chyběli tehdy především zdravotníci.

Nezvládneme to, zrušte sankce, žádá Čaputová těsně před začátkem plošného testování

Evropa

V sobotu i v neděli se nakonec podařilo otevřít téměř všechna odběrná místa a plošného testování se podle předběžných údajů zúčastnilo přes tři miliony lidí.

„Klobouk dolů před všemi, kteří se na přípravě testování podíleli. Jsem ráda, že se nenaplnily obavy, včetně těch mých, a že ve výsledku se každý, kdo se testovat chtěl, na test dostal,“ uvedla v neděli Čaputová.

Prezidentka zdůraznila, že v současné nelehké a emocemi nabité době ukázali lidé příkladné chování a zvládli i několikahodinové čekání bez konfliktů, se vzájemnou podporou a úctou.

„Potvrzuje to, že navzdory názorovým rozdílům a kritickým výhradám se dokážeme jako společenství semknout,“ uvedla Čaputová, která požádala všechny s pozitivním testem, aby dodržovali přísnou karanténu. „Plošné testování nebylo cílem, ale prostředkem. Cílem je, abychom jako společenství a země zvládli pandemii, zachránili lidské životy a zdraví lidí. A to si vyžaduje i nadále zodpovědnost nás všech,“ dodala hlava státu ve svém prohlášení.

Na covid už se nechala testovat téměř polovina Slováků

Evropa

Čaputová v pátek požadovala především zrušení sankcí, které od dnešního dne platí pro všechny, kteří se testování z vlastní vůle nezúčastnili. Vyjádřila totiž obavy, že nebude možné testovat všechny zájemce.

„Žádám ještě před spuštěním testování o přehodnocení podmínky zákazu vycházení a netrestání lidí, kteří se z objektivních důvodů na test nedostanou nebo kteří se z jiných důvodů na test nemohou dostavit,“ řekla v pátek prezidentka.

Jenže obavy hlavy státu se nenaplnily a po sobotním obrovském náporu se v neděli testovalo po celé zemi bez čekání a každý, kdo chtěl, se mohl testování zúčastnit. Od pondělí tak neplatí zákaz vycházení pro občany, kteří se testování zúčastnili a mají negativní test.

Reklama

Výběr článků

Načítám