Hlavní obsah

Skórovací systém umožní lidem předvídat zavádění opatření

Novinky, Jan Menšík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) na páteční tiskové konferenci představil prozatímní pracovní verzi připravovaného skórovacího systému. Ten umožní občanům podle denně zveřejňovaného čísla předpovídat zavádění či odvolávání opatření.

Foto: ČTK

Ministr zdravotnictví Jan Blatný

Článek

Rizikové skóre šíření epidemie bude podle Blatného vyjadřovat každý den aktualizované číslo od 0 do 100, na které bude navázáno pět úrovní opatření.

„Cílem je maximální čitelnost a uchopitelnost skóre každým občanem. Bude to hodnoceno primárně barevnou škálou a bude to poskytovat informace jak celoplošně, tak pro jednotlivé kraje,” oznámil ministr.

Je tu tvrdý lockdown, řekl Blatný. Chystá model pro rozvolňování a zpřísňování

Domácí

K číslu podle Blatného odborníci dojdou kombinací několika různých parametrů, jako je třeba hodnota reprodukčního čísla či počet nově hospitalizovaných pacientů, zvláště těch v těžkém stavu.

Data pro výpočet bude ÚZIS podle ministra kvůli transparentnosti zveřejňovat tak, aby si v případě zájmu mohl každý občan výpočet ověřit.

Jde fakticky o jakousi obdobu tzv. covidového semaforu, jehož zamýšleným cílem bylo umožnit lidem na základě barev odhadovat vývoj situace a zavádění opatření. Reálně však systém, tak jak byl zamýšlen, nikdy kvůli překotnému rozhodování vlády nefungoval.

Reklama

Související témata:

Související články

Ministr Blatný k šíření epidemie covidu

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) zhodnotil vývoj epidemie onemocnění covid-19. Pravidelná páteční tisková konference je naplánována na 14. hodinu...

Výběr článků

Načítám