Hlavní obsah

Skoro jako před pandemií. V Barceloně koncertovali pro pět tisíc otestovaných

Barcelona

Na 5000 fanoušků rockové hudby muselo podstoupit rychlotest na covid-19, aby se mohli zúčastnit dnešního živého koncertu v Barceloně. Pokud se akce ukáže jako úspěšná, mohla by ukázat cestu z koronavirové krize pro celou hudební branži ve Španělsku i dalších zemích, uvedla agentura Reuters.

Foto: Albert Gea, Reuters

Koncert v Barceloně navštívilo 5000 lidí

Článek

Večerní vyprodané vystoupení indie rockové skupiny Love of Lesbian si podle odhadů přišlo do kryté haly Palau Sant Jordi poslechnout 5000 lidí, kteří nemuseli dodržovat pravidla rozestupů. Povinné jsou kromě negativního testu pouze respirátory.

„(Tento koncert) je o vzrušení z toho vyjít si ven, užívat si kultury a tancovat ve víceméně bezpečném prostředí,” řekl 47letý učitel Sebastian ve chvíli, kdy se před hudebním vystoupením nechával testovat na covid-19. „Budeme tancovat a mít se skvěle.”

Foto: Albert Gea, Reuters

V Barceloně se uskutečnil první koncert v době covidové

Pilotní koncert, který schválily zdravotnické úřady, poslouží jako zkouška toho, zda se podobné akce budou moci opět začít konat. „Bude bezpečnější být v Palau Sant Jordi než chodit po ulici,” řekl jeden z organizátorů Jordi Herreruela.

Zdravotníci s kompletním ochranným vybavením před koncertem prováděli antigenní testy na třech místech katalánské metropole. Výsledek přišel testovaným po deseti až 15 minutách prostřednictvím mobilní aplikace. Dnes v poledne, kdy byla otestována asi polovina účastníků koncertu, testy odhalily tři případy koronaviru, řekl dohlížející lékař Josep Maria Libre. Nakažení se akce zúčastnit nesměli a bylo jim vráceno vstupné, které zahrnovalo jak samotný test, tak i respirátor.

"Lidé perfektně pochopili opatření, která jsme přijali," řekl jiný z organizátorů Dani Poveda. "Je to velmi zodpovědné obecenstvo (...) Víme, že všichni budou na tento koncert nahlížet jako na případný vzor pro to, jak pokročit v boji s pandemií, která způsobila tolik škod jak našemu odvětví, tak mnoha dalším."

Reklama

Výběr článků

Načítám