Hlavní obsah

Škoda Auto má připravená vlastní očkovací střediska

Právo, Jindřich Ginter, Tomáš Volf

Naočkovat proti covidu-19 své zaměstnance je připravena Škoda Auto. Disponuje vlastními očkovacími centry a má také dostatek zdravotníků i jehel. Vakcíny by nakoupila i napřímo, ale nemůže, očkovací látky musí pořídit ministerstvo zdravotnictví.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Továrna Škoda auto v Kvasinách. Ilustrační foto

Článek

„V tuto chvíli není možné vakcínu nakoupit a prodávat jinak než přes ministerstvo,“ řekl Právu mluvčí automobilky Tomáš Kotera. Podnik je podle jeho slov připraven vakcíny ihned odebrat a začít očkovat, případně nakoupit vakcíny přímo od dodavatelů, bude-li mu to umožněno.

„Máme registrované vlastní očkovací centrum. Věříme, že budeme ze strany státu co nejdříve osloveni,“ zdůraznil Kotera. Ve třech českých závodech (Mladá Boleslav, Kvasiny a Vrchlabí) automobilka připravuje patnáct stacionárních očkovacích míst a k tomu tři mobilní.

Myšlenka, že by si velká firma v dohledné době nakoupila vakcíny napřímo, je ale podle všeho skutečně nereálná.

„O takovém způsobu nabytí očkovací látky nemáme žádné informace. Smlouva o dodávkách vakcín je dokument závazný pro držitele rozhodnutí o registraci, Evropskou komisi a členské země. Žádný další subjekt do tohoto procesu nevstupuje,“ sdělila Právu mluvčí ministerstva zdravotnictví Barbora Peterová.

První vakcíny jsou už u seniorů

Koronavirus

Automobilka tvrdí, že by už nyní byla schopna díky svým zdravotníkům naočkovat až 1200 zaměstnanců denně, tedy pokud by měla vakcínu. „Již máme zajištěno patřičné množství jehel a tuberkulinových stříkaček. Očkování bude zajištěno interním zdravotním personálem,“ dodal Kotera.

Zdarma a s bonusem

Očkování pro zaměstnance bude zdarma a platí to rovněž pro agenturní pracovníky a zaměstnance integrovaných firem. Firma jim slibuje motivační odměny. Škoda Auto současně připravuje vlastní elektronický vakcinační průkaz, aby zaměstnanec mohl kdekoliv a kdykoliv prokázat, že je naočkovaný.

Náklady na očkování firma odhaduje v nižších desítkách milionů korun. Automobilka je připravena vakcíny odkoupit, nebude-li o ně plný zájem v prioritních skupinách, jako jsou zdravotníci a nemocné osoby.

Podle interního firemního průzkumu se chce nechat naočkovat více než polovina zaměstnanců Škody Auto.

Čeká se na registr očkovaných

Koronavirus

Ke kritické infrastruktuře, jejíž pracovníci by měli být mezi prvními očkovanými, patří i provozy energetické společnosti ČEZ.

„Termíny teprve budou upřesněny podle dodávek vakcíny do ČR. V rámci Skupiny ČEZ se to týká vybraných osob ve výrobě, v distribuci, které jsou nezbytné pro zajištění spolehlivých dodávek energií,“ sdělil Právu mluvčí Ladislav Kříž.

„V tuto chvíli ale není vakcína dostupná pro komerční subjekty, ale jen pro státy,“ podotkl.

Reklama

Výběr článků

Načítám