Hlavní obsah

Situace není dobrá, říká Hamáček

Novinky, Klára Beranová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Česko se pohybuje na světové špičce v počtu nově nakažených, a je proto nutné, aby lidé dodržovali stávající vládní opatření, uvedl ve středu ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Jedině tím lze podle něj nepříznivá čísla srazit. Za úterý v Česku přibylo rekordních 17 278 nových případů nákazy.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD)

Článek

„Situace není dobrá. Česká republika se pohybuje na světové špičce z hlediska nárůstu nových případů. Klíčové je udělat nyní maximum, aby tomu co nejrychleji tak nebylo,“ uvedl Hamáček na tiskové konferenci po středečním jednání Ústředního krizového štábu.

Vláda podle Hamáčka dělá vše pro to, aby opatření proti koronaviru byla efektivní. „Musíme je dodržovat, tím dosáhneme znovu poklesu v počtu nakažených,“ apeloval Hamáček.

Česko znovu na špici. Více nových případů nemá za poslední týden nikdo na světě

Domácí

Dodal, že ví, že jsou opatření tvrdá, dokud ale nebude společnost dostatečně proočkovaná, nejsou podle něj jiné možnosti než právě tato tvrdá opatření.

V Česku nyní platí stupeň pět v rámci protiepidemického systému PES, zavřená je většina obchodů a služeb, otevřené nejsou ani restaurace.

Krematoria nestíhají, mrtví se budou převážet

Koronavirus

K nepříznivým datům se ve středu vyjádřil i ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO), který se vymezoval vůči tomu, že by mělo Česko patřit k nejhorším zemím Evropy.

„Nejsme nejhorší v Evropě, jak se píše. Díky plošnému testování zachytáváme i bezpříznakové přenašeče, kteří by jinak nevědomky nemoc přenášeli dál. Takových lidí je až čtvrtina otestovaných denně,“ napsal ve středu na Twitter ministerstva zdravotnictví.

Česko je aktuálně celosvětově na pátém místě v počtu nakažených na milion obyvatel - za Andorrou, Černou Horou, Lucemburskem a San Marinem.

Česko znovu na špici. Více nových případů nemá za poslední týden nikdo na světě

Domácí

Anketa

Dodržujete vládní opatření proti koronaviru?
Ano, důsledně
58,3 %
Občas něco poruším
23 %
Často je porušuji
5,3 %
Nevím, nehlídám si to
13,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 17100 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám