Hlavní obsah

Česko znovu na špici. Více nových případů nemá za poslední týden nikdo na světě

Novinky, Jaroslav Soukup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S novým rokem se Česká republika znovu dostala na čelo nelichotivého žebříčku zemí s nejvyššími přírůstky nově potvrzených případů nákazy koronavirem. Při pohledu na sedmidenní průměr nakažených v přepočtu na milion obyvatel je v ČR 932 případů. Litva má za poslední týden 842 nakažených a San Marino 829.

Článek

V první desítce aktuálně nejpostiženějších zemí figuruje dále Velká Británie (773), Lichtenštejnsko (764), Panama (741), Slovinsko (707), Kypr (704), Andorra (686) a Izrael (661).

Sousedé ČR jsou s počty nových případů nákazy jinde. Na Slovensku připadá na milion obyvatel 522 nově potvrzených, v Polsku 230, v Německu 214 a v Maďarsku 177 nakažených.

Prohlášení premiéra Andreje Babiše (ANO), který loni v srpnu na mezinárodní konferenci tvrdil, že Česko je „best in covid” (nejlepší v covidu; pozn. red.), dostává na počátku roku znovu hořkou příchuť.

Česko je černá tečka na koronavirové mapě světa

Domácí

ČR totiž koronavirovým žebříčkům vévodí opakovaně. Koncem října se Češi mohli „pochlubit” tehdy nejvyšším týdenním průměrem 856 nakažených osob na milion obyvatel. Nedlouho nato se republika dostala do čela světových statistik úmrtí v přepočtu na obyvatele.

Česko má za týden nejvíce obětí s covidem na světě v přepočtu na obyvatele

Koronavirus

Omezené očkování zatím nepomůže

Nelichotivou pozici si země zatím nevylepší ani díky očkování, které mohly prozatím využít jen stovky zdravotníků a několik politiků. Masivnější očkování by mohlo začít mezi seniory až od poloviny ledna a od února plánuje vláda umožnit vakcinaci i zbytku dospělé populace. Devítimilionový Izrael mezitím oznámil k pondělku 1 240 000 naočkovaných.

V ČR přibylo v neděli 6220 potvrzených případů. Provedeno bylo 15 020 PCR testů a 11 364 antigenních. Podle údajů ministerstva zdravotnictví se s chorobou v České republice aktuálně potýká 119 561 osob. V nemocnicích je 5777 pacientů s covidem-19. V souvislosti s chorobou zemřelo 12 070 lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám