Hlavní obsah

Sezónu neobětujeme, rozhodl švýcarský kanton a testuje jako o život

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chur

Otevřené lyžařské areály, fungující vleky a sjezdovky zaplněné nadšenými lyžaři. Obrázek ze švýcarského kantonu Graubünden, o němž si v Rakousku, Německu, Francii či Itálii mohou nechat jenom zdát. Navzdory rozjeté lyžařské sezóně ale počty nakažených koronavirem závratně nerostou. Tajemství tkví v testování, v Graubündenu jsou to kloktací testy, píše server týdeníku Focus.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Švýcarský kanton Graubünden se rozhodl, že zimní sezónu koronaviru neobětuje, proto vsadil na testování. Odborníci zdůrazňují, že dokud je nedostatek vakcín a nemůže se očkovat rychlým tempem, pandemii lze dostat pod kontrolu jen pomocí rozsáhlého a pravidelného testování. Mnozí nakažení totiž nevykazují žádné nebo jen minimum příznaků a nakazí velké množství lidí.

V Polsku vymysleli dechové testy na covid-19

Evropa

V Graubündenu se už měsíc zkouší koncept profesora Martina Fischera z univerzity v Heidelbergu. Je založen na kloktacích testech, které si mohou lidé udělat sami doma nebo v zaměstnání, což je méně náročné než výtěry z krku či nosohltanu. Vzorky se poté dopraví do laboratoře, kde se výsledek určí pomocí PCR testů a dotyčný se okamžitě dozví výsledek.

Rakousko bude rozdávat domácí testy na koronavirus

Koronavirus

Tento model testování není nejlevnější, ovšem podle vedení kantonu je lockdown výrazně dražší. Během dvou týdnů se přihlásilo k testování více než 500 společností s přibližně 27 tisíci zaměstnanci.

„Projekt funguje už měsíc a vypadá to, že zhruba každý tisící vzorek je pozitivní,“ řekl profesor Fischer. „Jsem přesvědčen, že testy mohou zabránit rozšíření infekce,” dodal a připomněl, že masivně se testovalo i na největší evropské snowboardové soutěži Laax-Open na konci ledna. Testy odhalily dva infikované, ti byli umístěni ihned do karantény. Nikdo jiný se ovšem už nenakazil.

Z půl milionu testů jen 211 nakažených, hlásí rakouské školy

Koronavirus

Systém profesora Fischera však má háček, jeho koncept se může využívat jen v menším prostoru. „V regionu jako Graubünden s 200 tisíci obyvateli se může dosáhnout hodně,” řekl. Existuje ovšem široké spektrum testů, které lze v boji s koronavirem využít. V rakouských školách se například využívají samovýtěrové nosní testy.

Američtí ekonomové odhadují, že na to, aby bylo možné regulovat nákazu v širším rozsahu, je potřeba denně testovat zhruba deset procent populace.

V Graubündenu je momentálně 180 lidí infikovaných koronavirem. Od počátku pandemie v tomto kantonu registrují 10 447 potvrzených případů nákazy Sars-CoV-2 a v souvislosti s ním zemřelo 172 osob.

Reklama

Výběr článků

Načítám