Hlavní obsah

Saské nemocnice stojí před triáží, větší šanci na místo na JIP mají očkovaní

Mnohé německé nemocnice stojí před triáží, tvrdí na serveru týdeníku Focus Karl Lauterbach, odborník na zdravotnictví německé sociální demokracie. Nejhorší situace panuje v Sasku, potvrzuje Erik Bodendiek, prezident saské lékařské komory. Současně upozorňuje, že očkovaní pacienti mají lepší šanci na získání lůžka na jednotce intenzivní péče.

Foto: Roland Weihrauch, ČTK/AP

Ilustrační foto.

Článek

„V mnoha regionech jsme v nemocnicích těsně před zavedením triáže,“ prohlásil Lauterbach. Tato věta však není varováním, ale popisem faktů, upozorňuje Focus. Jedna z nejhorších situací, ne-li nejhorší, je v Sasku, spolkové zemi s nejmenším počtem očkovaných. Saská metropole Drážďany nemá k dispozici už žádné lůžko na JIP, nemocnice v saské metropoli jsou zahlcené, sdělil Bodendiek. Lékaři tak budou muset rozhodovat, kdo místo na JIP dostane a kdo nikoliv, ač by ho také mohl potřebovat.

Neočkovaní v Durynsku smí od středy nakupovat jen v supermarketech

Evropa

Lepší vyhlídky na získání lůžka na JIP má podle něj očkovaný pacient. Ten má totiž lepší vyhlídky, že mu léčba zabere a uzdraví se. „Neočkovaný člověk má jen malou šanci na přežití, pokud musí být ventilován,“ řekl Bodendiek. To není věc názoru, ale to je podle jeho slov realita.

„Neočkovaný má velmi špatnou šanci na přežití, pokud se musí použít například mimotělní membránová oxygenace (ECMO),“ dodal.

Německo chce vyloučit neočkované bez testu z dopravy, nebudou moct ani do práce

Koronavirus

Zahlcené nemocnice hlásí nejen Sasko. „Situace je velmi vážná v Sasku, Bavorsku, Bádensku-Württembersku a Durynsku,“ potvrdil úřadující ministr zdravotnictví Jen Spahn (CDU) deníku Rheinische Post. „Budeme muset poprvé přesouvat pacienty ve velkém v rámci Německa. To jsme během pandemie ještě nikdy neměli,“ dodal.

Spahn je frustrovaný vysokým počtem lidí, kteří nejsou ochotní se nechat očkovat. „Ti, kteří se domnívají, že jim virus nemůže ublížit, by odtáhl na jednotku intenzivní péče a zeptal se jich tváří v tvář tomu utrpení, které je na místě: Co se ještě musí stát, abyste se nechali očkovat?“

Reklama

Výběr článků

Načítám