Hlavní obsah

Šanghaj kvůli šíření covidu-19 staví ploty a zátarasy kolem budov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šanghaj

V několika šanghajských čtvrtích dobrovolníci a zaměstnanci města postavili kovové zátarasy a ploty, aby zablokovali vstup do bytových domů a malých ulic. Mezi obyvateli 25milionové čínské finanční metropole, kde je většina lidí kvůli protikoronavirové uzávěře uvězněna ve svých bytech, vyvolalo opatření pobouření. Informují o tom světové agentury.

Foto: Aly Song, Reuters

V Šanghaji je uzavřeno přes 26 milionů lidí, počty nakažených ale stoupají.

Článek

Šanghajská správa podle hospodářského listu Caixin nařídila postavit zátarasy z plechů a ploty z pletiva na několika místech v moderní finanční čtvrti Pchu-tung. Vchody do bytových domů, kde se prokázala nákaza koronavirem, byly podle agentury AP zataraseny, přičemž byl ponechán pouze malý otvor pro protipandemické pracovníky.

Čína v neděli informovala o 21 796 nově potvrzených případech komunitního přenosu nákazy covidem-19. Drtivou většinu z nich přitom tvoří bezpříznakové případy v Šanghaji. Mnoho čínských měst a provincií zavedlo nějakou formu uzávěry, jejímž cílem je šíření viru zpomalit.

Nelidská uzávěra Šanghaje nefunguje

Svět

Nejnovější vlna nákaz, která je poháněna vysoce nakažlivou variantou omikron, se rozšířila v celé zemi, zejména však v Šanghaji. Od začátku epidemie před dvěma měsíci se tam potvrdily statisíce případů nákazy, ale méně než 100 s ní spojených úmrtí. Podle agentury AP je však skutečný počet mrtvých zřejmě vyšší. V Šanghaji úřady oznámily 39 nových úmrtí na covid-19 za poslední den. O den dříve to bylo 12.

Uzavřená Šanghaj oznámila první případy úmrtí lidí s covidem

Koronavirus

Lidé na sociálních sítích zveřejnili videa, které zachycují sobotní rozmístění nových zátarasů. Někteří uživatelé opatření ostře kritizovali. Hlavní šanghajské dopravní tahy mají podle Caixin zůstat otevřené.

Na jednom z videí, jehož pravost agentura AP ověřila, obyvatelé čtvrti Sü-chuej strhli plot před vchodem do svého domu a hledali pracovníka ostrahy, o němž se domnívali, že měl jeho postavení na svědomí.

Šanghaj používá odstupňovaný systém, v němž jsou čtvrti rozděleny do tří kategorií podle rizika přenosu koronaviru. Ty v první kategorii čelí nejpřísnějším restrikcím a byly cílem nových opatření. Obyvatelům některých z budov ve třetí kategorii je umožněno byty opustit a navštěvovat veřejná místa.

Zbytečná katastrofa v Šanghaji. Zavření lidé umírají bez léků, covid se stejně šíří dál

Svět

Šanghajský lockdown vzbudil celosvětovou pozornost. Mnoho obyvatel města mělo potíže sehnat potraviny a uchýlilo se ke směnnému obchodu či nakupování velkého množství zásob. Hlášeny byly také problémy se zajištěním běžné lékařské péče.

V sobotu čínští internetoví cenzoři smazali široce sdílené šestiminutové video, které drastické dopady uzávěry dokumentovalo. V jedné části videa byla slyšet nahrávka z 8. dubna, ve které obyvatelé jednoho šanghajského komplexu křičeli: „Pošlete nám jídlo“.

Čínští cenzoři smazali video, které dokumentovalo dopady uzávěry v Šanghaji

Zahraniční

Čínské úřady nadále tvrdí, že strategie nulové tolerance vůči covidu-19 je vzhledem k nízké proočkovanosti osob starších 60 let nejlepším řešením epidemie a že v případě zrušení této politiky by si varianta omikron vyžádala životy mnohem většího počtu lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám