Hlavní obsah

Rusko schválilo třetí vakcínu domácí výroby. K dispozici bude od března

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Rusko schválilo třetí vakcínu proti covidu-19 ruské výroby. Jde o preparát CoviVac Čumakovova střediska Ruské akademie věd. Používat se začne v březnu, kdy bude k dispozici 120 tisíc dávek této očkovací látky, oznámil dnes podle agentury TASS premiér Michail Mišustin.

Foto: Sergio Perez, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Vicepremiérka Taťjana Golikovová dále uvedla, že producenti dosud vyrobili 11,1 milionu dávek ruských vakcín, přičemž 7,9 milionu dávek směřovalo k domácímu obyvatelstvu. Dodala, že Rusko plánuje do poloviny roku vyrobit 88 milionů dávek covidových vakcín, přičemž nově schválená látka CoviVac v tomto součtu ještě není zahrnuta. Na 59 milionů vakcín bude určeno pro domácí obyvatelstvo.

Nejrychleji se zatím rozjela výroba ruské vakcíny Sputnik V, kterou vyvinul moskevský ústav epidemiologického a mikrobiologického výzkumu Nikolaje Gamaleji. Do poloviny roku jí má být vyrobeno 83 milionů dávek.

Nákup Sputniku V? SÚKL by ručil, ministerstvo by povolilo. Jako u remdesiviru

Koronavirus

Sputnik V schválily ruské úřady již v srpnu, a to ještě před zakončením klinických testů s účastí dostatečně reprezentativního počtu dobrovolníků. O dva měsíce později následovala vakcína EpiVakKorona z výzkumného střediska Vektor.

Při první fázi testování látky CoviVac si ji nechalo aplikovat 200 dobrovolníků. Tento výzkum neodhalil žádné nežádoucí účinky. V prosinci pak začala druhá fáze testů, opět s účastí 200 lidí. Do dalších klinických testů výrobce plánuje zahrnout 3000 osob, upřesnila agentura TASS. Budou se týkat i účinnosti vakcíny na děti a osoby starší 60 let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám