Hlavní obsah

Rusko chce dobýt svět „odlehčeným” Sputnikem

Právo, ave

Rusko se snaží prorazit ve světě i s „odlehčenou“ verzí svého Sputniku V, vakcínou Sputnik Light. Ta je podle sobotního vyjádření Alexandra Gincburga, šéfa Gamalejevova centra, „prakticky hotová“.

Foto: Agustin Marcarian, Reuters

Lahvičky od vakcíny Sputnik V. Ilustrační foto

Článek

„Jde o první dávku dvousložkové vakcíny Sputnik V. Tam není co zkoumat,“ uvedl vědec. Podle jeho dřívějších vyjádření citovaných agenturou TASS Sputnik Light „snižuje pravděpodobnost těžkého průběhu covidu-19, ale zcela ho nevylučuje“.

Druhá fáze klinického výzkumu Sputniku Light probíhala souběžně v Rusku a ve Spojených arabských emirátech, zúčastnily se jí v obou zemích tři tisíce lidí. Třetí fáze na čtyřech tisících dobrovolníků má proběhnout v Rusku a skončit v lednu 2022, napsala agentura TASS.

Očkování v ruských regionech jde ztuha

Zahraniční

Imunitní odpověď na Sputnik Light se podle ruských úřadů začíná vytvářet týden po podání a maxima dosahuje po čtyřech týdnech. Jak dlouho vydrží, není jisté, podle některých údajů tři až čtyři měsíce, podle jiných pět. Účinnost vakcíny mají určit probíhající studie. Výrobce uvádí minimálně 73 procent.

Reklama

Výběr článků

Načítám