Hlavní obsah

Rok od prvního úmrtí. Covid si zatím vyžádal přes 1,9 milionu životů

Právo, brw

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na nový typ koronaviru, který se podle dosavadních zjištění začal šířit z jedenáctimilionového čínského města Wu-chan, už zemřelo na celém světě více než 1,9 milionu lidí. Od oznámení prvního oznámeného úmrtí v Číně v pondělí uplynul rok.

Foto: Bruno Kelly, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Tehdy čínské úřady oznámily, že ve Wu-chanu zemřel nakažený 61letý muž. Tvrdily také, že novým typem koronaviru se nakazily čtyři desítky lidí a první obětí se stal pacient, který již před nákazou trpěl četnými zdravotními problémy: měl břišní nádory a chronické onemocnění jater. Do nemocnice se častý návštěvník wuchanského trhu, který byl dlouhou dobu označován za ohnisko nákazy, dostal s těžkým zápalem plic. Čína 11. ledna 2020 oznámila, že zemřel na pneumonii a selhání srdce.

Čína o nové nákaze poprvé veřejně promluvila na začátku loňského ledna, třebaže se v zemi vyskytovala zřejmě přinejmenším od prosince. Od té doby se onemocněním covid-19, který koronavirus SARS-CoV-2 způsobuje, nakazilo více než 90 milionů lidí ve 191 zemích a územích na všech sedmi kontinentech.

Posledních pět milionů nakažených podle Univerzity Johnse Hopkinse přibylo za šest dní.

Kvůli 40 lidem v Číně zavřeli pětimilionové město

Koronavirus

První případ za hranicemi Číny se přitom prokázal 13. ledna 2020 v Thajsku, první úmrtí v důsledku nového koronaviru mimo Čínu poté ohlásily 2. února Filipíny. V Česku se koronavirus vydal na smrtící cestu 1. března 2020, kdy se objevily první potvrzené případy nákazy. První oběť ohlásila ČR o tři týdny později, 22. března 2020.

Průběh covidu-19 zhoršuje výskyt dalších nemocí. Patří k nim rakovina, cukrovka, vysoký krevní tlak, selhání ledvin, astma a kardiovaskulární onemocnění.

Průměrný věk zemřelých s covidem je v řadě evropských zemí včetně Česka okolo 80 let, ale například v Mexiku jen 55 let, což je dáno zejména vysokou mírou obezity v populaci.

WHO: Zdrojem netopýr, luskoun přenašečem

Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) všechny dosud dostupné důkazy svědčí o tom, že zdrojem koronaviru jsou netopýři a přenašečem by mohl být luskoun. Kvůli čínským úřadům, které se zpočátku snažily existenci viru zamlčet a pak popíraly možnost přenosu viru z člověka na člověka, vědci prakticky ztratili možnost určit „prvního pacienta“.

Žena v Itálii měla koronavirus už v listopadu 2019, zjistili vědci z kůže

Koronavirus

Odborníci WHO, kteří se chtějí zabývat původem nákazy, po dlouhých průtazích smějí do Číny, která chce hlavně vyloučit vlastní zodpovědnost za pandemii, přicestovat až ve čtvrtek.

Má jít o vědce z deseti zemí: Dánska, Británie, Nizozemska, Austrálie, Ruska, Vietnamu, Německa, USA, Kataru a Japonska. Jejich přesný program není znám, podle všeho budou muset po příletu do Číny do karantény.

Koronavirus se ve světě stále rychle šíří a země zavádějí různé typy uzávěr, aby ho zastavily nebo alespoň zbrzdily. I Čína, jejíž prezident Si Ťin-pching už na podzim ohlásil „slavné vítězství“ nad covidem-19, kvůli počtu nových případů uzavřela 11milionový Š’-ťia-čuang, metropoli provincie Che-pej. Nyní však svitla naděje: do světa se šíří také několik různých vakcín a očekává se, že nejrizikovější skupiny budou naočkovány do konce léta.

Čína ještě nepovolila vstup do země týmu WHO, který má vyšetřit původ koronaviru

Koronavirus

Očkovací kampaně ale podle odborníků neskončí do roku 2022 a normalizace života bude trvat ještě o rok déle.

Reklama

Výběr článků

Načítám