Hlavní obsah

Rok a půl zavřená Austrálie otevírá hranice, ale jen pro vlastní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sydney

„Přišel čas vrátit Australanům jejich život,” řekl v pátek australský premiér Scott Morrison. Vláda od listopadu zruší zákaz cestování do zahraničí. Uvolnění pravidel se ale bude týkat pouze naočkovaných lidí, kteří žijí v australských státech, které disponují alespoň 80procentní očkovaností. Pro turisty ze zahraničí bude i nadále povinná karanténa.

Foto: Profimedia.cz

Australský premiér Scott Morrison

Článek

Austrálie má v porovnání s ostatními zeměmi velmi přísné podmínky návratu do země. Od března 2020 mohou Australané opustit zemi pouze ve výjimečných případech. Ti, kteří jsou v zahraničí a chtějí se vrátit, musí požádat v rámci systému kvót a strávit dva týdny v „kontrolované karanténě” v hotelu – nebo v bývalém hornickém táboře Howard Springs v Severním teritoriu, což stojí přibližně 3000 australských dolarů (47 500 Kč) na osobu.

Přísné uzávěry v Austrálii na koronavirus neúčinkují

Koronavirus

Premiér uvedl, že Austrálie nebude zavádět žádný cestovatelský semafor.

O uvolnění pravidel pro zahraniční turisty se Morrison k překvapení mezinárodních médií nijak nezmínil. Výjimky budou zřejmě pouze pro studenty a kvalifikované migranty.

Austrálie končí se strategií nulového covidu

Koronavirus

Další změny v cestování z/do Austrálie zřejmě vláda zavede až příští rok. „To už se budeme zase nacházet v úplně jiné situaci,” naznačil premiér.

Reklama

Výběr článků

Načítám