Hlavní obsah

Přehledně: Respirátory v práci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od pondělí platí nové mimořádné opatření ministerstva zdravotnictví proti šíření nemoci covid-19. Ve všech vnitřních prostorách včetně pracovišť musí lidé nosit respirátory, jak jsou nyní zvyklí v MHD či obchodech. Platí ale některé výjimky. Právo a Novinky přinášejí odpovědi na klíčové otázky.

Foto: Miroslav Chaloupka, ČTK

Zaměstnanci firmy Daikin v Plzni v respirátorech

Článek

Když nejsem sám v kanceláři, musím mít vždy nasazený respirátor?

Ne. Nutné je to jen tehdy, pokud vás od spolupracovníků dělí vzdálenost menší než 1,5 metru.

Stačí i obyčejná rouška?

Striktně vzato nikoli. Opatření vyžaduje u ochrany úst a nosu filtrační účinnost 94 procent, což splňují normy FFP2 nebo KN 95. Nejběžnější chirurgická rouška toto nesplňuje, některé nanoroušky ano.

PŘEHLEDNĚ: Jaká opatření se mění od pondělí

Domácí

Musí mi ochranné pomůcky poskytnout zaměstnavatel?

Je to tak. Zaměstnavatelé mají povinnost až do odvolání opatření zajistit tyto prostředky „v dostatečném množství pro každou směnu“. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) prohlásil, že prvních několik dní nebudou padat sankce, aby měli velcí zaměstnavatelé čas respirátory nakoupit.

Opatření také výslovně připomíná, že respirátory nemusí zaměstnavatel dávat pracovníkům na home office.

Co když pracuji v horku u vysoké pece?

Pravděpodobně nebudete potřebovat ani roušku. V reakci na požadavky Svazu průmyslu ministerstvo opatření upravilo tak, že v náročných provozech si je mohou zaměstnavatelé upravit a rozhodnout, zda postačí rouška, nebo nebude ochrana úst a nosu vůbec žádná.

Přeočkování třetí dávkou vakcíny proti covidu-19: Kdy se registrovat a kam se jít očkovat

Koronavirus

Jsou ještě nějaké další výjimky pro určité profese?

Výjimku mají dál řidiči veřejné dopravy, když nejsou v přímém kontaktu s cestujícím při jeho odbavení (prodeji lístků), dál pracovníci integrovaného záchranného systému, moderátoři a herci nebo soudci a další účastníci soudních řízení.

Jaké hrozí pokuty?

Opatření kontrolují policisté a hygienici, na místě mohou uložit pokutu do 10 tisíc korun, ve správním řízení vyšší. Dosud za roušky například v MHD padaly pokuty nejčastěji od 500 do dvou tisíc korun. Podle pandemického zákona může být pokuta za nenošení roušek pro fyzickou osobu až 30 tisíc korun, pro právnické osoby je hranice až 3 miliony korun. Ministerstvo uvádí, že takto vysoké, až likvidační pokuty v praxi nebudou.

Co se dál změní
Od pondělí je možné zkrátit si karanténu nařízenou po kontaktu s nakaženou osobou. Místo současných 14 dní ji bude možné opustit už po sedmi dnech, pokud člověk bude mít negativní PCR test.
Od 1. listopadu budou preventivní testy na covid-19 hrazené z veřejného zdravotního pojištění pouze dětem a mladým do 18 let, lidem se zahájeným očkováním nebo těm, kteří se nemohou očkovat.
U testů PCR se platnost zkrátí ze sedmi dní na tři, u antigenních testů ze 72 hodin na 24 hodin.
Od 1. listopadu budou provozovatelé restaurací, barů a diskoték kontrolovat bezinfekčnost zákazníků, tedy certifikáty o očkování, testu či prodělané nemoci. Přípustný je i samotest.

Reklama

Výběr článků

Načítám