Hlavní obsah

Respirátory jdou na dračku a z lékáren rychle mizí

Praha

Po pátečním ohlášení ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) povinnosti nosit respirátory FFP2 v obchodech či MHD, která by měla začít platit od úterý, hlásí lékárny prudký nárůst zájmu o tyto ochranné prostředky. Už dříve zvýšily dodávky, přesto zásoby u některých prodejců už rychle mizí.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Extrémní zvýšení poptávky po vystoupení ministra Blatného na tiskové konferenci zaznamenaly lékárny Dr. Max. „V některých regionech přímo naši lékárníci mluví o nákupní horečce a davovém šílenství. Náš e-shop také čelí prudce zvýšenému zájmu - chvílemi je jeho návštěvnost na desetinásobku běžného stavu,” uvedl mluvčí lékárenské sítě Michal Petrov.

Zboží se podle něj rychle doprodává, zásobování lékáren je ale plynulé. Další respirátory od spolehlivých dodavatelů jsou podle něj na cestě. Před týdnem navíc Dr. Max zvýšil dodávky do tří uzavřených okresů, dodal Petrov.

PŘEHLEDNĚ: Kde všude bude povinné nosit respirátory

Koronavirus

Lékárna.cz za pátek eviduje nevídanou poptávku ve své více než dvacetileté historii. Prodala 106 tisíc kusů respirátorů, za předchozích 30 dnů to bylo 116 tisíc, a to zaznamenala hned dvakrát prudký růst zájmu - poté, kdy vláda po vzoru okolních zemí zvažovala zavedení povinnosti respirátorů, a jejich osvobození od DPH.

„Nabídka respirátorů FFP2 na webových stránkách Lékárna.cz odráží aktuální zásoby na skladě. Pod vlivem obrovské poptávky se mění prakticky z hodiny na hodinu, ale objednané respirátory zatím zákazníkům distribuujeme plynule. Pokud ale další dodávky respirátorů fyzicky do našeho skladu nedorazí, může být nabídka dočasně minimální až žádná,” uvedl zakladatel firmy Vladimír Finsterle. Obdobně si podle něj vedou roušky.

Podívejte se, jak funguje linka, která vyrobí milion respirátorů za měsíc

Domácí

Řetězec lékáren Benu eviduje zvýšený zájem o respirátory od začátku měsíce, kdy vláda dočasně zrušila DPH na tyto ochranné pomůcky. „Vývoj situace sledujeme a doplňujeme zásoby tak, aby byly zákazníkům k dispozici, na zvýšenou poptávku respirátorů a roušek s ohledem na nová nařízení jsme připraveni,” uvedla mluvčí sítě Alžběta Poršová.

Ústecký dodavatel reklamního textilu a pracovních oděvů Malfini má na skladě přes 200 tisíc respirátorů FFP2. Certifikované výrobky ze zahraničí si mohou objednávat zákazníci na webu www.rouskylidem.cz. „Objednávali jsme tyto ochranné prostředky při jarní vlně pandemie a zůstali nám na skladě,” řekla ČTK mluvčí firmy Marie Logrová.

Povinnost mít vyšší ochranu dýchacích cest by mělo ministerstvo zdravotnictví vyhlásit od úterý. Kromě respirátorů třídy KN95 nebo FFP2, budou moci lidé v obchodech, nemocnicích nebo veřejné dopravě využít jako alternativu nanoroušky, případně dvě chirurgické ústenky. Důvodem opatření je podle Blatného horší epidemická situace se šířením britské mutace koronaviru.

Reklama

Výběr článků

Načítám