Hlavní obsah

Řecko tvrdě proti podvodům s testy: za falešný covidový cerifikát hrozí pokuta až 5000 euro

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Atény

Řecko zavádí přísné pokuty za padělání covidových certifikátů, protože se začaly množit případy, kdy se objevila falešná osvědčení o očkování, testu nebo prodělání nemoci covid-19. Ministr zdravotnictví Athanasios Plevris oznámil, že za padělaný dokument může jeho držitel dostat pokutu až do výše 5000 eur (127 000 korun). Instituci, která ho vydá, pak hrozí pokuta až 50 000 eur (1,2 milionu korun).

Foto: Adrienne Surprenant, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

„Lidé, kteří tento čin chtějí spáchat, by měli vědět, že je možná čeká vyhazov, trestní stíhání a že zaplatí spoustu peněz,” řekl Plevris televizní stanici ERT. Podle něj budou úřady sahat k vyšším pokutám zejména v případech, kdy se kvůli falešnému dokumentu prokazatelně rozšíří koronavirová nákaza.

Náměstkyně ministerstva zdravotnictví Mina Gagaová novinářům řekla, že úřady budou při stíhání podvodů s certifikáty „nemilosrdné”. „Falešná osvědčení jsou problém, který nás znepokojuje,” citoval ji list Kathimerini.

Povinné očkování a certifikát i při vstupu na pracoviště, zvažují Italové

Koronavirus

Podle ministerstva představuje větší problém padělání certifikátů o prodělání covidu, protože u nich lze podvod obtížněji vystopovat. Tento měsíc se ale objevily i informace o případu, kdy zaměstnanec očkovacího centra ve městě Karditsa ve středním Řecku vydal neoprávněně 44 osvědčení o vakcinaci, když pronikl do elektronického systému po zneužití hesla jednoho z lékařů.

Certifikáty v Řecku nutně potřebují například zdravotníci, kteří bez očkování nebo osvědčení o prodělání nemoci od 1. září nesmějí do práce.

Řecko v létě zaznamenalo nejrychlejší tempo pandemie covidu-19 od jejího nástupu na jaře 2020. Koncem srpna přibývalo denně přes 4000 nových případů nákazy, což bylo dosud nejvíc. Očkování přitom postupuje o něco pomaleji, než činí průměr EU: plně očkováno je zatím 56 procent obyvatel.

Povinné očkování a certifikát i při vstupu na pracoviště, zvažují Italové

Koronavirus

Reklama

Výběr článků

Načítám