Hlavní obsah

Rakousko se v půli května vrátí téměř k normálnímu životu

– Vídeň

Rakousko chce 19. května otevřít restaurace, kulturní instituce a hotely. Ještě o dva dny dříve, 17. května, se mají vrátit všechny děti do škol. Po dnešním jednání se zástupci spolkových zemí, odborů a zaměstnavatelů to dnes oznámil kancléř Sebastian Kurz. Vláda plánuje rozvolňování přes stále relativně vysoké přírůstky nakažených koronavirem, uvedla agentura APA.

Foto: Lisi Niesner, Reuters

Rakouský kancléř Sebastian Kurz

Článek

Kromě podniků v gastronomii a kulturní scény bude od 19. května povoleno také sportování v uzavřených prostorách. Ubytovací zařízení budou moci nabízet služby i návštěvníkům z ciziny.

Ve stejný den bude usnadněn vstup do země ze zahraničí. Po předložení očkovacího certifikátu, dokladu o vyléčení z covidu-19 nebo negativního testu na koronavirus odpadne nutnost uchýlit se po příjezdu do karantény. Povinná bude karanténa již pouze pro osoby cestující z vysoce rizikových oblastí, mezi něž se v současnosti řadí některé kraje na východě Česka. Nynější výjimky pro pendlery zůstanou v platnosti i nadále.

Rakousko si testy ve školách pochvaluje

Koronavirus

Dne 17. května se všichni žáci vrátí do školních lavic, čímž skončí dosavadní střídavá výuka. Spolkové země však budou mít pravomoc přijmout přísnější opatření, řekl Kurz. Toho již využila Vídeň, kde přírůstky nakažených patří z celorakouského pohledu k nejvyšším. Oznámila, že restrikce ve školství bude uvolňovat pomaleji a postupně.

Rakousko a Slovinsko poskytnou Česku pomoc s vakcínami

Evropa

"Světlo na konci tunelu svítí jasně," citovala Kurze agentura Reuters. Kancléř připustil, že dílčí uvolnění může způsobit nárůst počtu infikovaných koronavirem, což však vyváží pokročilé očkování lidí nad 65 let. Neočekává tak nárůst pacientů v nemocnicích. Pokud bude tato etapa rozvolnění úspěšná, bude nejpozději začátkem července následovat další, dodal Kurz.

Rouška zůstane povinná

Rozvolňování budou doprovázet nová bezpečnostní opatření proti šíření koronaviru. Vstup do restaurace bude možný pouze s takzvaným Zeleným pasem, na nějž budou mít nárok očkování na covid-19, vyléčení z koronavirové nákazy či lidé s negativním testem.

Milion dávek Sputniku už máme na dosah, řekl kancléř Kurz

Koronavirus

Kapacita diváků na kulturních akcích bude moci být naplněna nanejvýš z 50 procent. Diváků bude navíc moci přijít maximálně 3000 na venkovní a 1500 na vnitřní akce. Nadále bude povinné nosit roušku.

V Rakousku za posledních 24 hodin přibylo 2329 nově nakažených koronavirem a 29 úmrtí spojených s covidem-19. Za posledních sedm dní zaznamenala alpská země s bezmála devíti miliony obyvatel 175 nakažených na 100.000 obyvatel.

Reklama

Výběr článků

Načítám