Hlavní obsah

Řada praktiků odmítá očkovat. Ani nemusí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Část praktických lékařů po­dle poslanců odmítá očkovat své pacienty proti covidu, což je podle zákonodárců nepřípustné. Očkování ale není povinné, a jak upozornil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO), ani uloženo zákonem. Lékaři tak žádnou povinnost nemají, což potvrzuje i šéf Sdružení praktických lékařů Petr Šonka.

Foto: Stache Soeren, ČTK

Očkování proti koronaviru v ordinaci. Ilustrační foto

Článek

„Lékař má právo to říct. Když se podíváte, kolik lidí se zaregistrovalo, tak jich ale bylo absolutní minimum. Primárně se to ale nedělo, chtěli očkovat,“ řekl Právu Šonka.

Reakce je podle něj pochopitelná, jelikož na pravidelný přísun vakcín čekají od března, překonat museli administrativní problémy a většina zájemců se mezitím nechala očkovat v nejbližším centru.

„Očkování je nepovinné. Lékaři se k tomu z velké části hlásili, a ano, někteří jsou zklamáni, protože jim očkovací látky chodily pozdě nebo nepřišly. Je to o kooperaci s očkovacími centry. Jejich povinnost to ale není,“ reagoval na výhrady kolegů Jiří Mašek (ANO).

Část praktiků už oznámila, že s očkováním končí. Nejednou se stalo, že zájemce v den očkování odvolávali.

Od čtvrtka už i pro teenagery, registr očkování se otevře novým skupinám

Domácí

Slíbená dodávka totiž nepřišla. Překážek je ale víc. Praktický lékař nemůže kvůli několika zájemcům objednat celé balení, které u AstraZeneky čítá 100 kusů, u Johnsona & Johnsona polovinu. Ani ministerstvo přitom neví, kolik vakcín od těchto společností dorazí, dřív než 14 dnů dopředu.

Nad neochotou praktiků se pohoršil i poslanec ANO a moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák. Nedávno rozváželi hasiči po kraji 7500 dávek do 75 ordinací. „Patnáct procent praktiků je odmítlo, a nezdvořile. Naši hasiči rozváželi tyto vakcíny přímo do ordinací a v podstatě se s nimi museli vracet zpět,“ řekl Vondrák.

Podle Šonky není situace tak černobílá. Vakcíny, které se kraj rozhodl přenechat, podle něj byly těsně před expirací. O tom, že se bude něco rozvážet, navíc kraj lékaře informoval e-mailem jen o den dřív.

Lidé už neodmítají jen AstraZeneku kvůli obavám ze vzácných krevních sraženin, registraci u praktika začínají rušit i kvůli jednodávkové vakcíně J, která je podobného typu. Česká vakcinologická společnost před pár dny doporučila, aby se podávaly jen osobám nad 60 let, u kterých je riziko sraženin nejnižší. „Pět set doktorů objednávku zrušilo, protože jim volají pacienti, že Johnsona nechtějí,“ řekl Šonka.

Proč se mladší lidé nechají očkovat? Zdraví je většinou až na druhém místě

Domácí

„Největší poptávka byla z řad mladších pacientů, kteří chtěli na dovolenou a mysleli si, že dostanou jednu dávku a můžou odjet. Skupinu 60 už máme z většiny naočkovanou,“ popsala Právu lékařka Irena Moravíková z České Lípy.

Podle informací na stránkách distributora se do 1152 ordinací rozvezlo přes 57 tisíc dávek J vakcíny. Podle oficiál­ních dat se vyočkovalo zhruba 35 tisíc dávek.

Padesát tisíc dávek Moderny týdně

Modernu dostávají praktici od minulého týdne, kdy ji mělo převzít prvních 188 ordinací. Někde to šlo po dohodě s vedením kraje už dřív, teď jde o centrální pokyn z ministerstva.

Týdně mají praktici dostávat 50 tisíc dávek, dalších 20 tisíc dávek si zatím nechává ministerstvo pro doočkování druhých dávek v centrech.

Ještě před prvním rozvozem se ukázalo, že praktici dostanou jen část. Vinen je Národní dispečink očkování, který podle Šonky chybně spočítal, kolik druhých dávek bude potřebovat. Praktici podle Šonky doufají, že stát výpadek nahradí.

Za poslední týden nepřibylo v ČR žádné podezření na úmrtí po vakcíně

Koronavirus

Kolik vakcín do Česka dorazí, není předem jasné. Nejstabilnější jsou dodávky firmy Pfizer, od níž má v červnu přijít 2,4 milionu dávek, ale ty míří do očkovacích center.

Přístup k zbývajícím třem vakcínám by teď měli mít praktici snadnější. Po dohodě ministerstva s pojišťovnami si je totiž mohou objednávat napřímo od distributora. Stejně jako v případě J vakcíny i Moderna má pořadník zájemců a každý lékař může najednou dostat jen jedno balení. To má jako AstraZeneca sto dávek. Zajištěny jsou po třech týdnech automaticky i druhé dávky.

Pfizer dodává skoro 80 procent všech vakcín proti covidu použitých v Česku, AstraZeneca těsně nad deset procent. Moderna téměř desetinu a J zatím do jednoho procenta.

V Česku je zhruba 5000 praktiků, z nichž proti covidu očkuje 3600.

Reklama

Výběr článků

Načítám