Hlavní obsah

Putin mi slíbil dodávku vakcíny Sputnik, oznámil Zeman

Praha

Prezident Miloš Zeman má od šéfa Kremlu Vladimira Putina slíbenou dodávku ruské vakcíny Sputnik, uvedla v sobotu televize CNN Prima News. Zeman to řekl v rozhovoru po tuto televizní stanici. Miloš Zeman uvedl, že Vladimiru Putinovi adresoval dopis, v němž ho o vakcínu Sputnik V po dohodě s premiérem Andrejem Babišem požádal.

Foto: ČTK

Prezident republiky Miloš Zeman

Článek

„Pokud jsem správně informován, tak této žádosti bude vyhověno. Budeme ale samozřejmě potřebovat tu certifikaci,“ řekl Zeman televizi CNN Prima NEWS. Zeman by netrval na schválení vakcíny Evropskou lékovou agenturou (EMA) prý by mu „úplně stačila certifikace Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SUKL)“.

V tom se Zeman rozchází s mnoha odborníky, ale také s ministrem zdravotnictví Janem Blatným (za ANO). Ten už dříve prohlásil, že o Sputniku V je možné uvažovat právě ve chvíli, kdy ho schválí EMA.

Rakouským lékařům došla trpělivost. Snaží se sami nakupovat ruskou vakcínu

Koronavirus

Schvalovací proces agentury je sám o sobě zdlouhavý, v případě Sputniku V se k tomu přidávají tahanice o to, zda Rusko požádalo o schválení, či nikoliv. Evropská léková agentura tvrdí, že žádnou žádost o registraci vakcíny Rusko nedodalo, ruský výrobce preparátu - ústav Nikolaje Gamaleji - naopak tvrdí, že žádost podal.

Pro maďarskou cestu očkování, se vyslovil prezident minulý týden, uvedl po schůzce s ním předseda Pirátů Ivan Bartoš. Maďarsko a také Srbsko nakoupily vakcínu Sputnik bez schválení evropských úřadů a očkují s ní.

Reklama

Výběr článků

Načítám