Hlavní obsah

Průkopnická léčba zjizvených plic po covidu: infuze vlastní krve

Se zjizvenými plícemi po prodělaném covidu může pomoci transfuze vlastní krve. Tvrdí to tým lékařů britské Národní zdravotní služby (NHS). Zjizvení vnitřního povrchu plic, tzv. plicní fibróza, ovlivňuje schopnost orgánu normálně fungovat. Lékaři doufají, že průkopnická léčba u většiny lidí zničí jizvy, které jim působí potíže s dýcháním, a obnoví běžné funkce plic.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek plicní fibrózy

Článek

Až dvě procenta všech pacientů s koronavirem utrpí určitý stupeň plicní fibrózy, což doslova znamená právě „zjizvení plic“. Zjizvení vnitřního povrchu plic ovlivňuje schopnost orgánu normálně fungovat, což snižuje množství kyslíku v těle.

Léčba plicní fibrózy zahrnuje odběr krve od pacienta do krevního vaku stejným způsobem, jako když člověk krev daruje. Poté se v laboratoři odstředí, aby se oddělil typ bílých krvinek nazývaný makrofág. Makrofág je buňka přirozené imunity, která hraje velmi důležitou roli v imunitní reakci.

Nešlo to jinak. Pacientovi v Maďarsku po těžkém covidu museli dát nové plíce

Koronavirus

Poté se infuzí tyto bílé krvinky podají zpět pacientovi. Lékaři z londýnské nemocnice Guy’s and St Thomas’s Hospital doufají, že makrofágy budou „hltat“ jizvy. Ostatně termín „fág“ je z řečtiny a znamená „jíst“.

Ti, kteří prodělali covid a utrpěli přitom vážné poškození plic, tak teoreticky mohou být podle odborníků vyléčeni infuzí vlastních krevních buněk.

Australští vědci dokáží „vystřílet” koronavirus v plicích

Koronavirus

Medicínský objev učinili Ashish Patel a Bijan Modarai, cévní chirurgové v Guy's a St Thomas's. „Dlouhodobý covid se ukazuje jako závažný zdravotní problém, přičemž značný počet pacientů zůstává symptomatických kvůli právě kvůli plicní fibróze, kterou utrpěli po nakažení infekcí,“ konstatovali.

Zatím málo pacientů

Dosud bylo nicméně podle serveru The Daily Mail takto ošetřeno pouze pět pacientů. Jedním z nich byl Mike Salmon (63) z Londýna, který dostal covid-19 loni v březnu. Strávil téměř tři měsíce ve zmíněné nemocnici, z toho pět týdnů na ventilátoru. Kvůli fibróze jsou jeho plíce funkční jen zhruba ze 60 procent.

Prodělali jste covid? Pravidelně trénujte plíce, radí odborníci

Koronavirus

Lékaři jsou ale díky svým prozatímním výsledkům optimističtí, nová léčba makrofágy vrátí podle nich funkci plic zpět do normálu. Zatím však není jasné, zda bude zapotřebí několik infuzí krevních buněk, nebo jestli postačí jedna.

Chystaná rozsáhlejší studie NHS má stanovit, kolik buněk může být zapotřebí k tomu, aby byla léčba pravidelně účinná.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám