Hlavní obsah

Protilátkové léky nově i bez prokázání covidu

Kristýna Šopfová, Stáňa Seďová, Právo, Stáňa Seďová, Kristýna Šopfová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Léčba covidu je pro rizikové pacienty, u kterých hrozí vážné komplikace, nebo dokonce smrt, zase o něco dostupnější. O léčbu monoklonálními protilátkami mohou požádat i lidé nad 65 let, kteří ještě nejsou testováni jako covid pozitivní. Stačí prokázat, že se setkali s nakaženým. Ošetřující lékař či nemocnice léčbu schválí těm, kteří nebyli očkovaní nebo trpí nemocí, jež oslabuje imunitu a brání ochraně protilátkami.

Foto: Novinky

Bamlanivimab

Článek

Monoklonální protilátky REGN-CoV2 a bamlanivimab, které v tisících dávkách Česko na jaře nakoupilo, dokážou zabránit dalšímu šíření koronaviru v těle. Lék však musí být podán včas. Ideálně ještě předtím, než covid začne lidem se zdravotními komplikacemi způsobovat vážné problémy.

Možnost podání je do čtyř dnů od kontaktu s člověkem, který má toto onemocnění
Petr Husa, přednosta kliniky FN Brno

Na jaře byl přístup rizikových pacientů k těmto lékům velmi ztížen, i když tehdy mohly zachránit stovky životů, ale po sérii důrazných upozornění Práva ministerstvo podmínky částečně uvolnilo.

Přestože je nejnověji i pro prokazatelně nenakažené možnost se k těmto lékům dostat, velký zájem o ně není, hlavně proto, že podle lékařů lidé o této možnosti vůbec nevědí.

Tabletka bránící množení viru? Pfizer ji už testuje

Koronavirus

„Pátrání po pacientech, kteří by mohli dvousložkový preparát od společnosti Regeneron dostat a předejít závažnému průběhu, je ale komplikované,“ upozornila mluvčí FN Brno Veronika Plachá.

Praktici je neposílají, chybí informace

„Zatím jsme lék u nás v nemocnici aplikovali 150 pacientům, jen malou část z nich k nám poslali praktičtí lékaři, ve většině případů to byli spíš klienti, kteří se k nám dostali třeba od specialistů nebo z jiných klinik v rámci naší nemocnice. Bylo by dobré, kdyby se to dostalo do povědomí a lékaři nám pacienty posílali,“ řekl Právu přednosta Kliniky infekčních chorob FN Brno Petr Husa.

Podle Cyrila Muchy, praktického lékaře z Prahy, ho ještě žádný pacient o podání monoklonálních protilátek nepožádal.

Vědci vyvinuli metodu, která může snadno odhalit nemoci. Je rychlejší než PCR

Věda a školy

„Lidé o této možnosti skutečně nevědí. Reálně jsem se tedy ve své praxi dosud nesetkal s pacientem, který by tento postup využil a žádal třeba o léčbu po kontaktu s nakaženým. Ale tam hraje roli i to, že je naštěstí stále méně nových nákaz,“ řekl Právu Mucha s tím, že navíc je i doporučený postup ze strany ministerstva v tomto případě poměrně vágní.

Hlavně včas

„Doporučení, komu léčbu schválit, není jednoznačné. Nejen proto chceme po ministerstvu, aby zprovoznilo web pro praktické lékaře, kde budou jasné a stručné informace a doporučení, která aktuálně platí. Abychom se, když takový pacient přijde, mohli kouknout a rozhodnout. A ne abych se hodinu snažil najít informace nebo ten či onen pokyn, jak v určitém případě postupovat,“ dodal lékař, podle něhož odborné společnosti už samy pracují na takových webových stránkách. V jejich režii ale nemají právní validitu.

Nejdůležitější při použití koktejlů protilátek je slovo včas. V běžné praxi, pokud nemocnému s příznaky test potvrdí nákazu covidem, se musí léčba nasadit do desátého dne od prvních příznaků. U rizikových pacientů, kteří byli s nakaženým prokazatelně v úzkém kontaktu, teď ale nově stačí dostat se do nemocnice na infuzi čtyři dny od posledního kontaktu a není třeba mrhat další dny zařizováním testu a čekáním na jeho výsledek.

Unie nakoupí léčivý přípravek na covid

Koronavirus

„Možnost podání je do čtyř dnů od kontaktu s člověkem, který má toto onemocnění. Je přesně definované, jak těsný ten kontakt musí být. Postexpoziční profylaxí (podání léku, když už došlo k vystavení se onemocnění, pozn. red.) může dostat lék neočkovaný nebo ten, kdo má takové onemocnění, které oslabuje jeho imunitu, a je důvodné podezření, že se u něj protilátky a ochrana před infekcí vůbec nevyvinuly,“ popsal Husa doporučení devíti českých odborných společností, které v polovině září posvětilo i ministerstvo zdravotnictví.

Toto doporučení vychází z výsledku 3. klinické studie léku REGN-CoV2 u domácích kontaktů osob s prokázanou infekcí SARS-CoV2. „U těchto kontaktů bylo dosaženo 81procentní redukce rizika rozvoje symptomatického covidu-19 ve srovnání s pacienty, jimž jsme podávali placebo. V 66 procent to redukovalo přenos nákazy jako takové,“ řekla mluvčí FN Brno Plachá.

Léčba monoklonálními protilátkami je nyní dostupná všem starším 65 let bez dalších přidružených onemocnění. Jejich stav ale nesmí být natolik vážný, aby vyžadoval pobyt v nemocnici.
U mladších než 65 let je tato léčba určena rizikovým pacientům, např. s cukrovkou, oslabenou imunitou, chronickým plicním nemocněním či třeba po transplantaci orgánu.

Reklama

Výběr článků

Načítám